Reklama

Jak przechowywać żywność?

Najwięcej wartości odżywczych zachowują produkty przechowywane w zamrażalniku oraz pojemnikach próżniowych.

To, jak przechowujesz żywność, ma istotne znaczenie dla Twojego zdrowia. W serach czy wędlinach trzymanych w nieodpowiednich warunkach błyskawicznie namnażają się bakterie chorobotwórcze, a nawet silnie rakotwórcze pleśnie. Jak zminimalizować ryzyko?

1. Kup pojemniki próżniowe


Odessanie powietrza sprawia, że pokarmy znacznie dłużej zachowają świeżość i naturalny smak (np. wędzone na gorąco ryby można trzymać nawet 4 tygodnie). Warto mieć choćby jeden taki pojemnik (do wyboru są z pompką lub bez) i przeznaczyć go do najszybciej psujących się produktów (np. krojonych wędlin, parówek, sera twarogowego).

Reklama

Ważne! Eksperci absolutnie nie zalecają przechowywania żywności w zwykłych pojemnikach, bez próżni. Sprzyja to powstawaniu pleśni.

2. Papier - tak, folia - nie


Jeśli nie masz pojemników, krojone wędliny przechowuj owinięte w zwykły papier zapewniający dostęp powietrza. Nadają się one jednak do jedzenia krótko (2 dni). Pasztety i pieczone mięsa możesz trzymać w papierze dłużej (4 dni). Nie przykrywaj misek z żywnością przezroczystą folią i nie zawijaj w nią kiełbasy.

A folia aluminiowa? Jej też nie powinnaś używać na co dzień, bo drobinki glinu mogą przenikać do żywności. Szczególnie ryzykowne jest trzymanie w folii kwaśnych pokarmów (kwasy reagują z glinem). Istnieją przesłanki, by sądzić, że aluminium przyczynia się do alzheimera.

3. Szuflada do zadań specjalnych


Kupując lodówkę, wybierz model z funkcją "fresh". Dolne szuflady zapewniają warzywom i owocom odpowiednią wilgotność i temperaturę 10° C. Nietrwałe owoce (np. maliny), możesz tam przechowywać 2 dni, sałaty i świeże zioła kilka dni, a cebulę, pietruszkę czy marchew - 15 dni.

Przed włożeniem warzyw i owoców do lodówki nie myj ich (szybciej się psują). Olej przechowuj na drzwiach lodówki, bo w szafce jełczeje, traci witaminę E i kwasy omega-3. Odporniejsza jest oliwa, lecz nie trzymaj jej w kuchennej szafce dłużej niż 3 tygodnie, bo traci smak i substancje odżywcze. Używasz małych ilości? Wstaw ją do lodówki.

4. Zamrażalnik


Możesz w nim przechowywać nie tylko mięso, ryby, tłuszcze, dania obiadowe, ale też np. ciasta czy mleko. Owoce i warzywa korzeniowe możesz przechowywać do 6 miesięcy, a miękkie nawet do 12. Dania gotowane i mięso - nie dłużej niż 2.

5. W kuchennej szafce


Do lodówki nie wkładaj pieczywa, bo szybko czerstwieje (lepiej je zamrażać). Nie trzymaj też w niej pomidorów, ogórków, mango, cytrusów, ananasów, awokado ani bananów. Szybko pleśnieją, a niska temperatura lodówki pozbawia je aromatu i smaku.

Dobrym sposobem na przechowywanie mango i awokado jest zawinięcie ich w zwykły papier i włożenie do szuflady. W cieple, bez dostępu dziennego światła, możesz je trzymać nawet 7 dni (zmiękną i zachowają apetyczny wygląd).

Groźny bombaż

By uniknąć zatrucia, uważaj na konserwy i produkty wekowane w domu.

Gdy w sklepie lub domowej szafce widzisz puszkę konserwy mięsnej czy np. kukurydzy z wypchniętym (lekko podniesionym) denkiem, w żadnym razie nie spożywaj jej zawartości! Zjawisko noszące nazwę bombażu może mieć kilka przyczyn, np. niedostateczne wyjałowienie produktu. Najczęstszym z nich jest rozwój w puszce bakterii produkujących szkodliwe substancje, m.in. amoniak i siarkowodór.

Sama wekujesz żywność? Zawsze sprawdzaj, czy denko słoika jest wklęsłe. Wypukłe świadczy o groźnym bombażu.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy