Jak przechowywać żywność w lodówce
W rozlokowaniu zakupów w lodówce pomaga wiedza, w jakiej temperaturze i ile dni mogą być przechowywane.
Przechowuj je na górnej "najcieplejszej" półce. Po otwarciu kartonu mleko wypij w ciągu 3 dni, zamknięty - może leżeć długo. Górna półka jest także najodpowiedniejsza do trzymania dżemów, chrzanu, kefirów, jogurtów. Zawsze pamiętaj, że lodówka żadnym produktom nie przedłuża terminu przydatności do spożycia.
Na środkowej półce chowaj produkty, mające krótki termin do spożycia. Serów twarogowych, pakowanych w pergamin lub folię nie trzymaj dłużej niż 48 godzin od daty produkcji. Serki homogenizowane i garni zużyj w ciągu doby od otwarcia opakowania. Masło lepiej zjedz w ciągu 6 dni, margaryny miękkie (w pudełkach) zachowają świeżość przez co najmniej trzy tygodnie. Tutaj wstaw też szczelnie przykryty garnek z zupą lub innymi, gotowymi daniami.
Nad pojemnikami na warzywa, gdzie jest najniższa temperatura, układaj świeże mięso i drób. Przechowuj je nie dłużej niż 1-2 dni, ryby - tylko dzień. Także parówki, serdelki, metka, tatar to artykuły natychmiastowego spożycia. Szczególnie latem!
Wkładaj je do specjalnych pojemników (szuflad) w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (od +3 do +8°C) i panuje odpowiednia wilgotność. Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum 4 dni.
Uwaga! Sałaty nie trzymaj w szczelnej, foliowej torebce (wytrącają się wtedy azotyny czyli substancje sprzyjające powstawaniu nowotworów).
Raz w miesiącu lodówkę umyj i zdezynfekuj (specjalnym płynem lub wodą z dodatkiem octu).
Obok innych, świeżych produktów nie kładź surowego mięsa.
Nie przeładowuj lodówki - utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia.
Natychmiast usuwaj jedzenie, które zaczyna się psuć lub gnić.
Nie trzymaj w lodówce otwartych puszek. Ich zawartość wyłóż na talerzyk lub przełóż do słoika.
Przed włożeniem do lodówki umyj surowe ryby, mięso, jaja, warzywa i owoce (z wyjątkiem cytrusów i ananasów).
Nie wstawiaj do lodówki nic gorącego, bo to zmieni temperaturę we wnętrzu.
Ponieważ w lodówce jest suche powietrze, by produkty nie wysychały, przechowuj je w pojemnikach, zawinięte w folię lub pergamin.
Najlepsze do tego celu są pojemniki próżniowe. Przechowywana w nich wędlina, warzywa lub owoce, o wiele dłużej niż w tradycyjnych pudełkach zachowują świeżość.
Lepiej nie chowaj jedzenia do pojemników z odzysku, np. po margarynie. Nawet najdokładniejsze mycie nie usunie z nich drobinek tłuszczu, jakie wniknęły w plastik. A te dość szybko jełczeją i przenikają do trzymanej w nich żywności.
Dokładnie pakuj (w folię lub hermetyczne pudełka) produkty o silnym zapachu.
Używaj wygodnych, szczelnie zamykanych pojemniczków na cytrynę, pomidora lub cebulę.