Reklama

Nie wyrzucaj fusów z kawy

Możemy nawozić nimi rośliny, dodawać do kompostu, czyścić garnki i ujędrniać skórę. A nawet je jeść?

Lekarze ostrzegają przed jedzeniem fusów z parzenia kawy, bo fusy rzeczywiście mogą podrażnić ściany żołądka, zwłaszcza gdy jest on wrażliwy, cierpimy na refluks i wrzody. 

Ale są też plusy jedzenia kawowych fusów. Pod warunkiem jednak, że nie masz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. 

Odrobina nie zaszkodzi. Nie masz żadnych dolegliwości po wypiciu kawy? Jeśli parzysz kawę w ekspresie lub tradycyjnie, możesz spróbować zjeść odrobinę fusów. Wraz z kawowymi fusami dostarczysz organizmowi wiele cennych przeciwutleniaczy, bo do fusów przenika spora ilość antyoksydantów podczas zaparzania. 

Reklama

Umyj nimi dłonie. Fusy po parzeniu dodaj do mydła i umyj nimi dłonie - pozbędziesz się mocnego aromatu skóry po krojeniu cebuli. 

Wiotczejąca skóra. Jeszcze ciepłe fusy z parzenia kawy połącz z niewielką ilością oliwki lub oleju i pomasuj tym skórę rąk, nóg, dekoltu. Pozostaw jeszcze dziesięć min, po czym spłucz. Taki masaż świetnie ujędrnia skórę.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy