Reklama

Przechowasz dłużej

Zapasy nie mieszczą się w lodówce? Nie wszystkie musisz tam umieszczać. Niektóre produkty dobrze przechowają się w mieszkaniu, pod warunkiem że odpowiednio je zabezpieczysz.

Przesyp i zawiń

Produkty, których nie trzymasz  w lodówce, wymagają odpowiedniego przechowywania. Ziemniaki od razu po przyniesieniu ze sklepu przesyp do koszyka, skrzynki lub papierowej torby. Pozostawione w foliowej, szybko zaczną kiełkować i zielenieć. Nie kładź ich też w sąsiedztwie cebuli, bo zgniją. Chroń je przed światłem, które również przyspiesza kiełkowanie. I w żadnym razie nie wkładaj kartofli do lodówki, bo w zimnie powstają w nich niebezpieczne dla zdrowia związki!

Banany, nawet gdy przyniesiesz ze sklepu zielone, w cieple szybko dojrzewają. Aby opóźnić ten proces, owiń ich ogonki folią spożywczą.

Reklama

Włoszczyznę i buraki zaraz po przyniesieniu ze sklepu pozbaw liści, ponieważ wyciągają wodę z warzyw i przyspieszają więdnięcie.

Trzymaj w wodzie

Masło wytrzyma dobę lub dwie nawet w temperaturze pokojowej. Aby jednak kostki się  nie rozpływały, zalej je zimną wodą  (nie zdejmuj opakowania) i codziennie, a nawet dwa razy dziennie ją wymieniaj. Miej zawsze w zamrażarce kostki lodu i wrzucaj do wody, w której trzymasz masło. Jeśli musisz przechować je dłużej, zagotuj wodę, wsyp do niej sól (łyżka na szklankę), a potem dobrze schłodź  (w lodówce). Przełóż masło do głębokiej miseczki (najlepiej ciemnej, nieprzezroczystej), zalej zimną solanką i przykryj talerzykiem. Postaw w chłodnym,  ciemnym miejscu.

Zalej mlekiem

Cielęcinę lub wołowinę zalej zimnym mlekiem i na noc wystaw na balkon.  Jeśli temperatura nie przekracza 10°C, produkty przetrwają 3-4 dni. Gdy masz  w pobliżu las lub łąkę, sprawdź, czy wyrosły już pokrzywy. Ich świeże liście świetnie nadają się do przechowywania mięsa, serów i masła. Opłucz je, rozłóż na ściereczce skropionej octem i zawiń produkty. Zachowają świeżość przez kilka dni. Mięso przechowywane bez lodówki, zużyj w pierwszej kolejności.

Zasyp solą

Jajka, które nie mieszczą się w lodówce, włóż do głębokiej miski i zasyp solą tak, aby w całości je zakryła. Sól jest doskonałym i niedrogim konserwantem. Miskę postaw w chłodnym miejscu. W takich warunkach jajka zachowają świeżość nawet przez miesiąc. W soli możesz przechowywać także wędlinę i twarde sery. Nie zepsują się przez 4-5 dni, jeśli naczynie postawisz w najchłodniejszym miejscu w domu, bez dostępu światła.

Zamknij w słoikach

Jeśli kupiłaś za dużo pomidorów, przerób je na sos, pastę lub zupę i zawekuj. Wtedy na pewno nie stracą smaku ani aromatu.
Nadmiar papryki pokrój, dodaj czosnek, pomidory, olej i uduś. Przełóż gorącą do wyparzonych słoików i postaw na blacie  do góry dnem. Nie musisz pasteryzować. Nie odwracaj słoików, dopóki nie ostygną.

Nadwyżkę jabłek, gruszek  i innych owoców przesmaż z niewielką ilością cukru i gorące zamknij w słoikach. Zużyjesz   je do naleśników, ciasta, chleba.

Z nadwyżki mięsa przyrządź gulasz, bitki i zawekuj.

#POMAGAMINTERIA

Emaus to wspólnota ludzi doświadczonych przez los. Niektórzy byli bezrobotni, inni stracili domy. Założyli wspólnotę, by razem pracować na godne życie. W czasach pandemii mają z tym jednak problemy. Pomóż im zarobić na swoje utrzymanie.

Sprawdź szczegóły >>

 W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy