Reklama

Wykorzystaj resztki jedzenia

W czasach, kiedy jedzenia mamy pod dostatkiem, niektórzy nie przykładają do niego wagi i wyrzucają produkty, które można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, jak nie marnować resztek jedzenia.

Pasta do kanapek

Do kawałka białego sera dodaj łyżeczkę śmietany i posiekane zioła, a zrobisz wyśmienitą pastę do kanapek. 

Pieczywo

Z czerstwego pieczywa można zrobić tosty francuskie. Wystarczy jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i wanilią. Namoczony w nim chleb upiecz w piekarniku lub na patelni. 

Warzywa

Ze zwiędłych warzyw zrób gulasz warzywny. Pokrój je wszystkie, obsmaż na oleju i uduś w jednym garnku.

Jabłka

Zmarszczone jabłka zawiń w ciasto francuskie, upiecz i polej śmietanką. Pyszny deser gotowy w 10 minut.

Obierki jabłek zagotuj z cynamonem i plastrem cytryny. Dobry napój do picia. Można posłodzić lub pod koniec gotowania wrzucić szczyptę herbaty. 

Reklama

Banany

Banany całkiem przejrzały? Upiecz z nich racuchy, dodaj do muffinek lub wykorzystaj w deserze zamiast jajka (jeśli oczywiście jest w przepisie). 

Jeśli banan nie nadaje się już do jedzenia, zużyj go jako nawóz do kwiatów (ze skórką). 

Maseczka

Został kawałek banana, ogórka lub łyżka oleju kokosowego? Zrób z nich maseczkę na twarz. 

Gotowane warzywa

Warzywa z rosołu możesz wykorzystać jako dodatek do pasztetu. 

Kasza

Z kaszy, jaka została po obiedzie, można zrobić jarskie kotlety. Dodaj tylko ugotowaną soczewicę lub warzywa i jajko.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy