Zapachy w kuchni. Pozbądź się ich
Woń smażonych ryb, czosnku lub cebuli nie rozniesie się po domu, jeśli…
Zanim tłuszcz na patelni się rozgrzeje, wrzuć kilka plasterków cytryny. Dopiero potem połóż rybę. Jej zapach nie wypełni całego domu i nie wniknie w obicia mebli oraz zasłony. Stanie się ledwie wyczuwalny, a cytryna doda rybie kruchości i poprawi jej smak.
Jeśli mieliłaś cebulę, np. do kotletów, a zaraz potem chcesz zemleć mak do makowca, nawet staranne mycie maszynki może nie usunąć ostrej woni. Aby nie upiec ciasta o zapachu cebuli, przekręć przez maszynkę surową marchew. Dopiero potem dokładnie umyj urządzenie.
Deskę, na której kroiłaś śledzie albo inne surowe ryby, zanurz w zimnej wodzie z sodą. Jeśli nie masz sody, wsyp do wody garść soli. Solą lub sodą możesz także wyszorować deskę. Zapach pochłoną również fusy z kawy. Przetrzyj nimi deskę, a potem umyj ją płynem do zmywania i dokładnie opłucz.
Jeśli w kuchni unosi się zapach różnych potraw i nie pomaga wietrzenie, wlej do rondelka pół szklanki octu i zagotuj. Nie przykrywaj naczynia. Woń octu nie należy do najprzyjemniejszych, ale szybko się ulatnia, pochłaniając inne aromaty.