Odkryj zboża XXI wieku

Walczysz z nadwagą, brakuje ci żelaza? Wzbogać menu w komosę, amarantus, bulgur, orkisz i kaszę jaglaną. Zyska na tym zdrowie, uroda i samopoczucie.

Chcemy zdrowo się odżywiać. Chętnie więc zaglądamy na pobliski bazarek, wkładamy do koszyków świeże jarzyny kuszące smakiem. Częściej też odwiedzamy sklepy ze zdrową żywnością. I słusznie! Znajdziemy tutaj produkty, które działają niczym leki.

Ot, choćby nieco zapomniana dzisiaj kasza jaglana czy brązowy ryż. Szczególnie ciekawe są: komosa, amarantus, bulgur i orkisz. Naukowcy nazwali je zbożami XXI wieku. Nic dziwnego! Amarantus, komosa i kasza jaglana należą do najstarszych roślin uprawnych, mają wysoką wartość odżywczą. Gotuje się je podobnie jak ryż, dodaje do drugiego dania, zup i sałatek.

Reklama

Amarantus

Da nam żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez, wit. z grupy B, A, E i C. Ma sporo białka, błonnika i skrobi, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i skwalen. Nasiona amarantusa poleca się przy chorobach serca i układu krążenia. Można kupić nasiona oraz popping amarantusowy (nie trzeba go gotować). Idealny dla niejadków.

Bulgur

To kasza otrzymywana z pszenicy, zdrowsza niż ryż i kuskus. Ma więcej błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (żelaza, fosforu, potasu i manganu) niż inne zboża. Wzbogaci menu odchudzających się (ma mało węglowodanów i niski indeks glikemiczny). Bulgur zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 min.

Orkisz

Ma słodkawy, orzechowy posmak. Jest to odmiana pszenicy o dużej zawartości witamin z grupy B, PP, żelaza, potasu, wapnia i cynku oraz krzemu - ważnego dla skóry, włosów i paznokci, poprawiającego pamięć i koncentrację. Kasza orkiszowa ma dużo błonnika przyspieszającego metabolizm.

Kasza jaglana

Otrzymuje się ją z nasion prosa. Ma niewiele węglowodanów i sporo łatwo przyswajalnego białka. Dostarczy wit. z grupy B, bardzo dużo żelaza (4,8 mg - więcej niż polędwica wołowa!). Dlatego kaszę jaglaną poleca się jaroszom, a także osobom cierpiącym na niedokrwistość. Kasza jaglana odkwasza organizm, nie zawiera też glutenu. Przed gotowaniem trzeba ją płukać.

26/2014 Świat i Ludzie

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?



Świat & Ludzie

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL