Reklama

10 niezwykłych właściwości kaszy

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

Odkwasza

Chroni przed zakwaszeniem organizmu, które często prowadzi do rozwoju takich chorób, jak alergia, astma, miażdżyca, zapalenie stawów, wrzody żołądka, a nawet nowotwory. Oczyszcza ze złogów i toksyn po antybiotykach i innych lekach.

Nie zawiera glutenu

Polecana jest osobom cierpiącym na jego nietolerancję i chorym na celiakię. To ważny składnik diety bezglutenowej.

Chroni stawy

Zawiera unikatową krzemionkę, która chroni i regeneruje kości i stawy. Wzmacnia też naczynia krwionośne i zapobiega miażdżycy. Regeneruje włosy i paznokcie. Uelastycznia skórę. 

Reklama

Poprawia pamięć i koncentrację

Zawiera lecytynę, substancję, która korzystnie wpływa na pracę mózgu. Chroni przed rozwojem choroby Alzheimera i przed demencją.

Jest lekkostrawna

Lekarze polecają ją w chorobach przewodu pokarmowego, np. w zaparciach, wrzodach żołądka i grzybicach typu kandydoza.

Dodaje energii

100 g kaszy to prawie 378 kcal oraz 10 g niezwykle wartościowego białka. Właśnie z tego względu zaleca się ją osobom osłabionym i wegetarianom.

Działa antystresowo

Jest bogatym źródłem magnezu, potasu i witamin z grupy B. Składniki te wzmacniają układ nerwowy, łagodzą stany depresyjne i lękowe. Sprawiają, że lepiej radzimy sobie ze stresem.

Pomaga schudnąć

Substancje aktywne zawarte w kaszy poprawiają przemianę materii. Dlatego dietetycy polecają kaszę jaglaną osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Zwalcza wirusy i bakterie

Usuwa nadmiar śluzu z organizmu, który jest przyczyną częstych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

Spowalnia starzenie się

Dzięki związkom antyoksydacyjnym hamuje niszczące działanie wolnych rodników.


9/2016 Rewia


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy