6 sprawdzonych metod, jak obniżyć poziom glukozy
Lecz się naturalnie.
Unikaj słodyczy, a także białego pieczywa, ponieważ ono również prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy. Staraj się nie słodzić napojów - a jeśli musisz, sięgnij po zdrowsze zamienniki cukru, takie jak stewia czy ksylitol. Gdy masz apetyt na coś słodkiego, jedz owoce, ale wybieraj wyłącznie te o kwaśnym smaku, takie jak truskawki czy grejpfruty. Te ostatnie działają wyjątkowo korzystnie, ponieważ nie tylko nie podnoszą, ale obniżają poziom glukozy we krwi.
Stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E. Dobrze wpływają na metabolizm węglowodanów. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie orzechów obniża poziom glukozy i złej frakcji cholesterolu (LDL). Tak skutecznie, że osoby w początkowym stadium cukrzycy typu II miały prawidłowy poziom cukru we krwi, dzięki temu, że spożywały 60 g orzechów dziennie. Profilaktycznie wystarczy mniejsza porcja - 10 g.
Pij szklankę lub dwie dziennie. Kopiastą łyżeczkę kakao (bez dodatku cukru) zalej szklanką wrzątku, wymieszaj i wypijaj powoli. Nie dodawaj mleka. Kakao zawiera dużo flawonoidów. Wzmacniają one znajdujące się w trzustce komórki beta - one wydzielają insulinę, która obniża poziom glukozy we krwi. Kakao poprawia też wrażliwość komórek na działanie insuliny, co zapobiega groźnemu zjawisku insulinooporności - z czasem prowadzi to do rozwoju cukrzycy.
Chronią przed zaburzeniami przemiany węglowodanów w organizmie, a tym samym regulują poziom glukozy we krwi, co zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nasiona chia (inaczej szałwii hiszpańskiej) zawierają bogactwo flawonoidów, kwasów omega-3, magnezu, żelaza, wapnia. Co dzień zjadaj co najmniej łyżkę - możesz je dodawać do koktajli i deserów, posypywać nimi sałatki czy kanapki.
Substancja, której zawdzięczają swój wyrazisty i piekący smak, czyli kapsaicyna, ma liczne właściwości zdrowotne, do których należy obniżanie poziomu glukozy we krwi. Papryczki chili zawierają też inne dobroczynne składniki, które przyspieszają przemianę materii, a tym samym ułatwiają redukcję masy ciała. To ważne w profilaktyce cukrzycy, ponieważ właśnie nadwaga i związana z nią otyłość brzuszna stanowi jeden z głównych czynników rozwoju cukrzycy typu II. Dodawaj papryczki chili do potraw i sałatek - staraj się je spożywać regularnie, najlepiej surowe.
Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, dużo błonnika, witaminy C, E, beta-karoten, luteinę i potas. Dzięki tym składnikom skutecznie wpływa na obniżenie glukozy we krwi, stabilizuje poziom cholesterolu oraz pomaga utrzymać właściwą wagę, a więc niweluje czynniki sprzyjające rozwojowi cukrzycy. Każdego dnia zjadaj co najmniej połowę dojrzałego awokado - możesz zrobić pastę z dodatkiem zmiażdżonego ząbka świeżego czosnku, który również ma właściwości regulujące poziom cukru we krwi.