Reklama

Aronia wspomaga wzrok

​Choć pochodzi z Kanady, to obecnie w Polsce mamy jej wielkie plantacje. Mimo cierpkiego smaku ma licznych fanów.

Dlaczego? 

Ponieważ ze wszystkich ciemnych owoców to ona ma najwięcej antocyjanów - ciemnoczerwonych barwników, które dobrze działają na wątrobę, układ krążenia, a także zapobiegają nowotworom. Ale nie tylko! 

Te niewielkie cząsteczki wpływają również na wzrok. Przede wszystkim poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych. Dodatkowo wspomagają produkcję rodopsyny, dzięki której możliwe jest widzenie po zmroku. Udowodniono też, że antocyjany opóźniają procesy degeneracyjne w obrębie oka - jaskrę, zaćmę, AMD.

Jak przyrządzić syrop z aronii? 

Reklama

Umyj owoce, osusz i włóż na 2 doby do zamrażarki, by pozbyć się goryczy. Gotuj z cukrem lub ksylitolem (na 1 kg owoców 700 g substancji słodzącej). Przecedź i przelej do słoików.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy