Reklama

Biała herbata: Cesarzowa wśród herbat

Czarną znamy jak własną kieszeń. Zielona nam się nieco znudziła. Czerwona zdaje się być tylko dla zdeterminowanych, a biała? Gdy poznasz jej właściwości, stanie się twoim ulubionym napojem.

Jesteś zestresowana po ciężkim dniu w pracy? Filiżanka białej herbaty ukoi skołatane nerwy i złagodzi napięcia, jednocześnie nie wywołując senności. Z jednej strony uspokaja, z drugiej pobudza, czyż nie jest antidotum idealnym?

W swoim składzie zawiera sporą dawkę witaminy C, a także antyoksydanty, zapewnia więc wsparcie naszej odporności i dobrej kondycji komórek.

Nie wszyscy wiedzą, że biała herbata pomaga w dbaniu o piękne uzębienie, niszcząc bakterie wywołujące próchnicę i likwidując płytkę nazębną. Jej picie wpływa też na kondycje skóry (usuwa toksyny).

Reklama

Jak ją zaparzać?

Białej herbaty nie należy zalewać wrzątkiem. Optymalna temperatura to między 80 a 90 stopni. Małą łyżeczkę suszu wsypujemy do filiżanki, wlewamy gorącą wodę i parzymy przez około trzy minuty.

Dobrze jest zlikwidować fusy, dlatego najlepiej zainwestować w naczynie z siteczkiem, które usuniemy. Liści z sitka nie wyrzucamy, gdyż mogą być używane kilkukrotnie.

Białą herbatę nazywa się cesarzową bądź królową herbat. Warto skorzystać z jej dobrodziejstw. 

Zobacz także: 

Czerwona herbata odchudza? 

Hormony mają nas w garści

Aloes: Sukulent, który leczy

Zobacz również:

 
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy