Reklama

Brokuły na mocne kości

To warzywo jest bogate w wapń. Zawiera też sporo magnezu, który przy okazji ułatwia wchłanianie wapnia. Jak najczęściej jedz brokuły, a unikniesz osteoporozy!

Warto też wiedzieć, że brokuły są też świetnym źródłem witaminy C (lepszym niż cytrusy). Zawierają też kwas foliowy i potas. Naukowcy uważają, że jedzenie codziennie porcji tego warzywa chroni przed niektórymi nowotworami, m.in. płuc i jelita grubego.
Jednak aby brokuł zachował wszystkie cenne witaminy i minerały, nie może być gotowany dłużej niż 5-6 minut. Łatwo poznać, że przesadziliśmy - traci zielony kolor. Dobrym rozwiązaniem jest przyrządzanie na parze. W ten sposób zatrzymamy jeszcze więcej zdrowych składników.

Brokuł sezamowy

 jeden brokuł,  łyżka oliwy z oliwek, łyżka sezamu, 2-3 figi suszone, sól i pieprz

Reklama

Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj. Odcedź i poczekaj aż chwilę przestygnie. Podsmaż na oliwie z oliwek z pokrojonymi w kostkę figami i sezamem. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Brokuł z brukselką, morelami i orzechami

jeden brokuł, 3-4 suszone morele, 6-8 brukselek, 5-6 orzechów laskowych, łyżka oliwy z oliwek,  sól i pieprz

Warzywa zblanszuj i podsmaż chwilę z drobno pokrojonymi bakaliami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>


 

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy