Reklama

Buraki dobre na wszystko

​Kisiłaś już buraki? Jeżeli nie, to konieczne spróbuj.

Domowy zakwas buraczany może być bazą do barszczu, ale jest także bardzo zdrowym, wzmacniającym napojem. Dzięki kwaszeniu buraki stają się dwukrotnie bogatsze w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Właśnie ta kombinacja sprawia, że pijący zakwas mają doskonałe wyniki morfologii! Żelazo poprawia produkcję czerwonych krwinek i chroni przed anemią. Kiszone buraki zawierają kwas mlekowy i błonnik, a więc są doskonałą pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych. 

Poprawiają więc trawienie, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, a nawet leczą grzybicę ogólnoustrojową. Dlatego pij zakwas nawet codziennie - to działa!

Reklama

Jak go zrobić? Obierz buraki (co najmniej kilogram), pokrój je w plastry i przełóż do wyparzonego glinianego naczynia. Dodaj kilka liści laurowychi pięć (lub więcej) pokrojonych ząbków czosnku, zalej przegotowaną, ciepłą wodą z solą (1/2 lub 1 łyżka na litr). Przykryj naczynie lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach usuń pianę, zamieszaj i odstaw. Po kilku dniach płyn zlej przez sitko do butelek. Zakwas przechowuj w lodówce, buraki możesz wykorzystać do sałatek.

43/2016 Tele Tydzień

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy