Reklama

Co jeść, aby wzmocnić się po chorobie?

Nie może zabraknąć pełnowartościowego białka. Znajdziesz je w chudym mięsie, rybach i w półtłustym nabiale. Menu powinno obfitować w rosoły wołowe i drobiowe, zupy jarzynowe, krupniki, klopsy, pieczenie mięsne, kotlety.

Musi też zawierać świeże albo krótko gotowane warzywa oraz wszelkie owoce. Wzbogać jadłospis w kasze, pieczywo, makarony, kluski. Unikaj ciężkostrawnych sosów, smażonych dań, słodyczy. Koniecznie pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie.

Śniadanie

Kasza manna na mleku z gotowanym jabłkiem, bułka z masłem, twarogiem i miodem, biała kawa.

Drugie śniadanie

Kanapka z łososiem, serkiem kremowym, ogórkiem i kaparami, herbata miętowa.

Obiad

Zupa fasolowa, klopsy z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki z wody, sałatka z kapusty kiszonej, woda z cytryną albo rosół wołowy z makaronem, kasza pęczak, schab duszony, marchewka z groszkiem, kompot.

Reklama

Podwieczorek

Placek dyniowy z orzechami i  przyprawami korzennymi, herbata różana.

Kolacja

Makaron razowy ze szpinakiem, serkiem kremowym i szynką, sałata z pomidorami i oliwą, woda z limonką.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy