Reklama

Co jeść przy kłopotach z woreczkiem żółciowym

​Wprowadź lekkostrawne posiłki z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wyklucz smażone potrawy. Uważaj na tłuste sery i wędliny, majonez, smalec, śmietanę, ale też grube kasze, razowe pieczywo, otręby pszenne, surowe warzywa i owoce.


Unikaj szczawiu, szpinaku, kakao, ostrych przypraw, octu. Wskazane jest czerstwe pieczywo pszenne, drobne kasze, zupy na wywarach warzywnych, chude mięso, nabiał i ryby oraz gotowane, przetarte owoce i warzywa.

Śniadanie

Dwie kromki czerstwego pieczywa pszennego, chudy twaróg, jabłko pieczone, kawa zbożowa z chudym mlekiem.

Drugie śniadanie

Kajzerka z plasterkami polędwicy drobiowej i listkami sałaty, sok pomidorowy.

Obiad

Rosół jarski z niskojajecznym makaronem nitki,biały ryż, potrawka z kurczaka, buraczki, kompot z wiśni. Albo zupa pomidorowa na wywarze z warzyw, filet z dorsza pieczony w folii, ziemniaki gotowane na parze, sałata z jogurtem, słaba herbata.

Reklama

Podwieczorek

Galaretka owocowa z soku z żelatyną, z dodatkiem np. banana, woda mineralna.

Kolacja

Risotto z ryżu, marchewki, pietruszki, selera i piersi z indyka, słaba herbata z cytryną.

Zobacz również:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy