Reklama

Co robić, kiedy bolą dziąsła?

Przy ich zaczerwienieniu, obrzękach i krwawieniach pomoże ssanie oleju, żucie goździków i okłady z kurkumy.

Przepłucz usta olejem

Usunie bakterie. Nabierz do ust łyżkę oleju słonecznikowego lub kokosowego. Powoli przepuszczaj go przez zęby. Po 15-20 minutach wypluj i przepłucz usta wodą. Zabieg rób na czczo lub co najmniej 2 godziny po jedzeniu. Ta kuracja zahamuje rozwój bakterii w jamie ustnej.

 

Żuj goździki

Zadziałają przeciwzapalnie. 2-3 suszone goździki żuj przez 30 minut. Zabieg powtarzaj co kilka godzin, 4 razy dziennie. Wystarczy to robić przez 3-4 dni. Zawarty w goździkach eugenol pobudza ukrwienie dziąseł i likwiduje stan zapalny. Zapobiega przy tym próchnicy, a także odświeża oddech.

Reklama

Rób okład z kurkumy

Złagodzi podrażnienia. Płaską łyżeczkę kurkumy zmieszaj z kilkoma kroplami wody i nakładaj na podrażnione dziąsła, pozostaw 5 minut, a następnie przez drugie 5 minut delikatnie wmasowuj pastę. Wypłucz usta szklanką letniej wody. Zabieg powtarzaj 2 razy dziennie przez tydzień.

Wykonaj masaż

Zmniejszy obrzęk. Dokładnie umyj ręce, osusz je i palcem wskazującym masuj dziąsła ruchami okrężnymi. Gdy masujesz żuchwę, palec przesuwaj od góry w dół, gdy szczękę - od dołu w górę, tak aby naciągać dziąsła na zęby, a nie odwrotnie. Innym sposobem jest rytmiczne ugniatanie dziąsła opuszką palca. Taki zabieg wpływa na prawidłowe ukrwienie. Stosuj go przez 3-5 minut, najlepiej 2 razy dziennie po myciu zębów.

Pij herbatę ze skrzypu

Zatamuje krwawienie. 2 łyżki suszonych ziół zalej 2  szklankami zimnej wody. Gotuj przez 20 minut. Ubytek płynu uzupełnij do 2 szklanek przegotowaną wodą i pij w ciągu dnia po posiłkach przez  2 miesiące. Podczas gotowania wydziela się krzem, który uszczelnia drobne naczynka krwionośne i zapobiega krwawieniom.

Sama zrób płukankę

Z sody, soli lub cytryny. W szklance ciepłej wody rozpuść płaską łyżeczki sody lub soli. Zamiast sody możesz użyć soku z połówki cytryny. Soda i sól koją podrażnienia, a cytryna odżywia dziąsła, zapobiega tworzeniu się kamienia i dodatkowo odświeża oddech. Płucz jamę ustną po każdym myciu zębów.

Z ziół. Do szklanego naczynia wsyp po saszetce rumianku i mięty pieprzowej. Zalej 2 szklankami wrzątku. Parz pod przykryciem 15 minut. Napar przecedź, przelej do trzech naczynek. Płucz usta 3 razy dziennie, najlepiej po po siłku. Przed płukaniem napar podgrzej. Po płukance nie pij ani nie jedz przez godzinę.

Z zielonej herbaty. Pół łyżeczki suszu zalej połową szklanki wody o temperaturze 70ºC (od momentu wrzenia odczekaj 5 minut). Parz pod przykryciem 10-15 minut. Płucz zęby 2 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem przez 4-6 tygodni. Potem zrób miesięczną przerwę i powtórz kurację.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy