Reklama

Co zamiast masła

​Masło jest wysokokaloryczne, zawiera laktozę, której wielu z nas nie potrafi trawić oraz tłuszcze mleka krowiego. Na szczęście można je zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Czym smarować kanapki?

Masełko z fasoli 

Ugotuj dużą białą fasolę, np. Jaś w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem na gładką masę. Do smaku możesz dodać sól, pieprz oraz czosnek. Fasola jest dobrym źródłem wapnia, fosforu i potasu, żelaza i kwasu foliowego. Zawiera też przeciwutleniacze, hamujące rozwój nowotworów oraz rozpuszczalny błonnik, który poprawia pracę jelit. Wzmacnia system odpornościowy i jest źródłem zdrowych węglowodanów.

Roślinne pesto 

Weź pół pęczka natki pietruszki, garść szpinaku, 15 liści świeżej bazylii, łyżkę orzeszków piniowych albo innych orzechów, ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie zmiksuj. Możesz doprawić solą i pieprzem. Pesto zawiera żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy C i A. Świetnie nadaje się do kanapek z dodatkiem świeżych pomidorów. 

Reklama

Pasta z awokado 

Dojrzałe awokado obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Rozsmaruj na chlebie. Awokado to bogactwo kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, wapnia, magnezu i witamin z grupy B. Dba o serce i wspomaga układ nerwowy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy