Reklama

Czarna rzepa na odporność

Ta bulwa to bomba witaminowa. Czarna rzepa to źródło potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Jak można ją wykorzystać w kuchni?

Jest źródłem witamin z grupy B, także A i C, oraz potasu, żelaza, cynku i magnezu. Jest idealnym budulcem odporności. 

Zawiera czynne związki siarki, które łagodzą łojotok skóry i skłonność do przetłuszczania się włosów. 

Może być składnikiem sałatek. Wiele osób robi z niej sok.

Po jego rozcieńczeniu warto wcierać go we włosy, gdy się przetłuszczają. 

Surówka z czarnej rzepy spożywana regularnie pomoże nastolatkowi na trądzik.



Jak zrobić syrop?

Można zrobić z niej syrop. Warzywo kroisz w plastry, zasypujesz cukrem i odstawiasz w słoiku w ciemne miejsce. 

Zobacz także:

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy