Reklama

Czekolada, orzechy i wino: Trio doskonałe

Czekolada poprawia nastrój, ale to nie wszystko. Ta słodycz ma w sobie jony magnezu niezbędne do prawidłowej pracy mięśni. Orzechy korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Natomiast wino zwalcza wolne rodniki. To jednak nie wszystkie zalety.

Czekolada

Kostka ciemnej czekolady dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o ok. 20 procent. Zawiera bowiem silne przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi i chronią przed miażdżycą.

Orzechy włoskie 

Zawierają kwas alfa-linolenowy, który oczyszcza tętnice ze złogów cholesterolu. Jedz 5-6 orzechów dziennie, a zmniejszysz ryzyko wystąpienia udaru nawet o 40 proc. Kwas alfa-linolenowy znajduje się też w siemieniu lnianym, soi oraz oleju rzepakowym. 

Wino

Lampka czerwonego wina dziennie chroni przed miażdżycą tętnic. Jednak nadużywanie alkoholu ma działanie odwrotne i zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Reklama

Zobacz także:



Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Czekolada | wino | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy