Reklama

Czy dieta bezglutenowa zawsze jest zdrowa?

Zdaniem dietetyków unikanie glutenu może być szkodliwe. Jaka jest prawda?

Jak wiele innych dietetycznych mód, ta również przywędrowała do nas z Ameryki. Zdaniem amerykańskich dietetyków dieta bezglutenowa ma być lekiem na wiele zdrowotnych problemów współczesnych ludzi, a tenisista Novak Djoković twierdzi, że to jej zawdzięcza sukcesy sportowe. Nic więc dziwnego, że wiele osób postanowiło przekonać się, czy im także posłuży wyrzeczenie się glutenu. Okazuje się, że nie wszystkim ona służy, bo można sobie poważnie zaszkodzić.  

Bez glutenu giną dobre bakterie w jelitach. Gluten jest mieszaniną białek – gluteniny i gliadyny. Znajduje się w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Tym różni się od innych białek, np. z ryżu czy mięsa, że układ pokarmowy człowieka nie potrafi go całkowicie strawić. To może powodować problemy zdrowotne u osób chorych na celiakię czy nadwrażliwość na gluten. Ale zdrowym ludziom nie szkodzi. Przeciwnie. Pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit. Przeprowadzone badania wykazały, że miesiąc na diecie bezglutenowej powoduje wzrost liczby bakterii chorobotwórczych, i zmniejszenie liczby korzystnych mikrobów. 

Reklama

Żywność bezglutenowa jest przetworzona. Osoby będące na diecie pozbawionej glutenu często sięgają po przetworzone, rafinowane produkty oznaczone jako „gluten free”. Zawierają one np. mąkę pszenną, z której sztucznie usunięto gluten. Takie produkty często są również ubogie w błonnik, co może sprzyjać tyciu i powodować poważne problemy z układem pokarmowym i trawieniem (przede wszystkim zaparcia, ale wzrasta też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego). Gluten pomaga też zapobiegać miażdżycy, ponieważ znajduje się w produktach pełnoziarnistych i skutecznie obniża zbyt wysoki poziom trójglicerydów.

Dla kogo zakazany?

1. Na diecie bezglutenowej bezwzględnie muszą być osoby chore na celiakię. Polega ona na nietolerancji jednego ze składników glutenu – gliadyny. W ich wypadku jedzenie glutenu powoduje zanik kosmków jelitowych, co uniemożliwia przyswajanie składników odżywczych. 

2. Gluten szkodzi też osobom z nadwrażliwością. Aby ją stwierdzić, trzeba wykluczyć celiakię oraz alergię na gluten. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy