Reklama

Czy grozi ci cukrzyca?

Odpowiedz na poniższe pytania TAK lub NIE. Podlicz i sprawdź wynik.

Bardzo często pijesz słodzoną cukrem kawę lub herbatę albo słodkie soki lub gazowane kolorowe napoje?

Niemal codziennie jesz biały ryż, pszenne pieczywo i ziemniaki?

Używasz margaryny, jesz szynkę z tłuszczykiem, tłuste mięso w sosach, krakersy, paluszki, chipsy, fast foody?

Bez wędliny nie wyobrażasz sobie kanapki?

Masz nadwagę powyżej 10 kilogramów?

Twój obwód w pasie przekracza 80 cm?

Nie uprawiasz żadnego sportu?

Cierpisz na zaparcia?

Często poprawiasz sobie nastrój czekoladką albo batonikiem?

Reklama

Nie lubisz i nie jesz ryb?

Chorujesz na nadciśnienie?

Poziom cholesterolu w Twojej krwi jest powyżej normy?

Czy któreś z Twoich rodziców cierpi  na cukrzycę?

Jeśli na 2-3 pytań odpowiedziałaś TAK, jesteś w grupie niskiego ryzyka , jeśli na 4-9 pytań odpowiedziałaś TAK jesteś w grupie podwyższonego ryzyka, a jeśli odpowiedziałaś TAK na 10 -13 pytań jesteś w grupie najwyższego zagrożenia cukrzycą typu II.

By uniknąć zachorowania  - dbaj o utrzymanie prawidłowej masy ciała, uprawiaj regularny sport, wyłącz z diety produkty  z białej mąki, a zastąp je pełnoziarnistymi. Unikaj jedzenia słodyczy,  zamiast nich sięgaj po suszone owoce i orzechy. Nie pij słodzonych napojów (zbyt wysoka zawartość białego cukru drastycznie podnosi ryzyko zachorowania na cukrzycę). Jedz warzywa i owoce oraz kasze. Mają one wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu unikniesz zaparć i obniżysz wchłanianie cukru. Polub ryby i oleje roślinne - zawierają kwasy omega 3 i kwas oleinowy regulujące poziom cholesterolu we krwi. Odstaw  niezdrowe chipsy, chrupki, krakersy, margaryny - zawierają szkodliwe tłuszcze trans.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy