Reklama

Czy to zespół metaboliczny?

Występuje u ponad 20% dorosłych Polaków. Na jego rozwój szczególnie wpływa nadwaga i otyłość, nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej oraz czynniki genetyczne.

Nazywany jest też zespołem X. To grupa zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu objawiających się cukrzycą typu 2, miażdżycą oraz chorobami serca. U osób, których dotyczy ta nieprawidłowość pojawia się zawyżony poziom złego cholesterolu LDL i zaniżony dobrego HDL (poniżej 50 mg/dl u kobiet, mniej niż 40 u mężczyzn). Występuje też wyższy poziom glukozy (na czczo ≥ 100 mg/dl) i triglicerydów (≥ 150 mg/dl). Do tego dochodzi podniesione ciśnienie tętnicze krwi (równe lub wyższe niż 130/85) oraz otyłość brzuszna sprzyjająca rozwojowi insulinooporności.

Reklama

Nierozpoznany i nieleczony w porę zespół metaboliczny niesie ze sobą poważne powikłania - z zawałem serca i udarem mózgu włącznie. Aby temu zapobiec, należy leczyć wszelkie odchylenia od normy, jak wskaźników składu krwi i masy ciała. Czasem, gdy problemy są duże, trzeba wdrożyć leki. Na szczęście także naturalne sposoby pomogą zwalczać zespół X.

Wyrównaj poziom glukozy

Codziennie konsumuj łyżkę oleju z pierwszego tłoczenia - lnianego, rzepakowego, oliwy z oliwek. To źródło nienasyconych kwasów omega-3, potrzebnych do ustabilizowania poziomu insuliny.

Warzywa jedz na surowo lub krótko gotowane, bo zbyt długa obróbka podnosi indeks glikemiczny wielu z nich. Spożywaj często a niewiele - 5 małych posiłków na dobę. Wówczas zapobiegniesz gwałtownym skokom glukozy we krwi. Wzbogać dietę w produkty z chromem, np. wypieki na drożdżach, chudy drób, gruboziarniste pieczywo, kasze, brokuły, zielony groszek. Możesz też zażywać suplementy z tym pierwiastkiem. Pomaga on zapobiegać insulinooporności i cukrzycy.

Obniż cholesterol i triglicerydy

 Stosuj lekkostrawną dietę - bez tłustych, smażonych mięs, wędlin, smalcu, masła. Postaw na chude mięso, ryby morskie i oliwę z oliwek oraz warzywa i owoce. Dzięki temu zapobiegniesz lub spowolnisz procesy miażdżycowe.

Przez 3 miesiące rano i wieczorem pij herbatkę z łyżki suszonego mniszka lekarskiego zagotowanego w półtorej szklanki zimnej wody. Reguluje ona gospodarkę lipidową w organizmie.

Napar z ostropestu plamistego poprawia metabolizm tłuszczów.  Łyżeczkę suszonych liści ziela zalej szklanką wrzątku i zaparz. Pij dwa razy na dobę. l Raz dziennie zjadaj grejpfruta. Przyspiesza spalanie tłuszczów i obniża poziom cholesterolu.

Co rano, na godzinę przed śniadaniem, wkładaj pod język łyżkę mleczka pszczelego i trzymaj, aż się rozpuści. Mleczko reguluje bowiem stężenie lipidów - obniża cholesterol i triglicerydy.

Każdego dnia pij 1/2 szklanki soku z granatu, bo przyspiesza opróżnianie komórek tłuszczowych i hamuje uczucie głodu.

Zbij ciśnienie

Jedz czosnek - na surowo. Zawiera substancje, które powodują, że naczynia krwionośne rozszerzają się, a ciśnienie krwi spada. Pij napar z głogu - sprzyja lepszemu dotlenieniu mięśnia sercowego, zwolnieniu jego pracy i obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi.

Sięgaj po gorzką czekoladę (70-90 procent) albo pij kakao na wodzie. Zawiera flawanole, które obniżają ciśnienie skurczowe krwi. Dwa razy na dobę sącz herbatkę z łyżeczki suszu lipowego zaparzonego w szklance wrzątku. Powoduje spadek ciśnienia tętniczego.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy