Reklama

Dieta barwnikowa

Dieta zdrowa i... ładna!

Wprowadź do jadłospisu warzywa, owoce i zioła, które zawierają konkretne barwniki - aktywne biologicznie substancje (flawonoidy).

Nie tylko nadają one roślinom intensywne kolory, lecz mają jednocześnie działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Należą do nich: kwercetyna, luteolina, galangina, apigenina, naryngenina i baikaleina.

Wraz  z witaminą C wpływają one korzystnie na skurcze i przepuszczalność naczyń krwionośnych skóry i poprawiają ich wytrzymałość.

Barwniki znajdziesz:  w grejpfrutach, truskawkach, cebuli, szpinaku, selerze, zielonej papryce, marchwi, oliwie, oregano, rumianku, tymianku i w babce zwyczajnej.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama