Reklama

Dieta dla zdrowych oczu

O tym, że odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nam cieszyć się ogólnym zdrowiem, wie każdy z nas. Nic więc dziwnego, że osłabienie wzroku też ma wiele wspólnego z naszym jadłospisem.

By jak najdłużej cieszyć się dobrym wzrokiem, menu powinno być bogate w przeciwutleniacze, czyli głównie witaminy A, C i E oraz antocyjany, luteinę i cynk.

Najnowsze badania pokazują również negatywny wpływ przetworzonego cukru na problemy z oczami. Jeśli więc chcesz zapobiegać i chronić swoich bliskich, zacznij od zmian na talerzu. Wprowadź produkty o niskim IG, czyli indeksie glikemicznym (to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu). Zjedzenie produktu o niskim IG (to np. warzywa zielone, pomidor, cukinia, czosnek, makaron al dente, chleb żytni pełnoziarnisty) powoduje niewielki wzrost poziomu cukru i mały wyrzut insuliny.

Reklama

Wysoki poziom cukru we krwi prowadzi do glikacji, czyli przyłączania się cukrów do białek w soczewce oka. W wyniku tego procesu soczewka staje się mętna, a widzenie niewyraźne. Dlatego zaćma często towarzyszy osobom chorującym na cukrzycę. Ale podwyższony poziom cukru nikomu nie służy.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy