Reklama

Dieta Michel Montignaca

Poznaj jej najważniejsze zasady.

Metoda Montignaca skierowana jest do osób pragnących schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Wskazana jest również dla tych, którzy chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zapobiec cukrzycy.

Jedz minimum trzy posiłki dziennie. Nie łącz mięsa z kaszami i makaronami. Jeśli jesz mięso, to tylko z warzywami. Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj 4 godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany. Unikaj cukrów.

1. Wybierz warzywa

Wybieraj warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany. Możesz je jeść zarówno z węglowodanami, jak i tłuszczami. Wyjątkiem są strączkowe, które można łączyć tylko z węglowodanami. 

2. Soki warzywne i przyprawy

Przygotowuj soki ze świeżych warzyw np. pomidorów, selera. Możesz je doprawiać przyprawami, które pobudzają trawienie. Używaj kopru, natki pietruszki, szczypiorku oraz bazylii.

3. Owoce? Tak, ale na czczo

Owoce jedz codziennie do 400 g na 30 minut przed śniadaniem. Unikaj: arbuzów, bananów, ananasów, kiwi i winogron. Pozostałych owoców nie łącz z tłuszczami i białkami, bo fermentują w żołądku.

4. Ile węglowodanów złożonych

Jedz tylko pełnoziarniste, ciemne pieczywo z mąki z pełnego przemiału (typ 1850 lub 2000). Najlepiej - wyłącznie na śniadanie. Jednorazowo możesz spożyć 100 g makaronu, ryżu, kaszy, chrupkiego chleba.

5. Tylko odtłuszczony nabiał

Co dzień możesz zjeść 100 g białego sera. Wybieraj odtłuszczony, bo mleko zawiera cukier (laktozę). Ogranicz jogurty (są słodzone). Nabiał do 1,5 proc. tłuszczu jedz do posiłków węglowodanowych.

6. Zapomnij o kawie, pij wodę

Zrezygnuj z alkoholu, kawy i mocnej herbaty, gdyż kofeina zwiększa wydzielanie insuliny. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną. Najlepiej od 1,5 do 2 litrów dziennie.

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy