Reklama

Dieta na niestrawność

Wykreśl ze swojego jadłospisu białe pieczywo, smażone potrawy, mleko i ser.

Fachowa nazwa brzmi dyspepsja, czyli niestrawność. To nazwa zespołu dolegliwości związanych z zaburzeniami pracy górnego odcinka przewodu pokarmowego: przełyku, żołądka i dwunastnicy. Do typowych objawów dyspepsji należą bóle w nadbrzuszu, brak łaknienia, nudności, wzdęcia, odbijanie się powietrza. Kluczową rolę w leczeniu odgrywa zmiana diety i nawyków żywieniowych.

Jeśli masz niestrawność całkowicie zrezygnuj z potraw tłustych, smażonych - postaw na gotowanie na parze lub pieczenie w folii. Jedz powoli, nie przejadaj się i ustal stałe pory posiłków. Unikaj dań bardzo zimnych i bardzo gorących.

Reklama

1. Pożegnanie z serem
Jeśli chcesz się dobrze czuć, z twojego menu powinny zniknąć sery żółte i pleśniowe, słodycze, orzechy, kawa, mocna herbata i alkohol. Unikaj także roślin strączkowych i chleba na zakwasie, bo powodują wzdęcia.

2. Pomocne herbatki
Ulgę przyniesie ci popijanie naparów z mięty, kopru włoskiego, lukrecji oraz siemienia lnianego. Dania przyprawiaj majerankiem, kminkiem, imbirem. Kluczową rolę odgrywa powolne spożywanie posiłków, bo trawienie zaczyna się w ustach. Jedząc w pośpiechu, możesz nałykać się powietrza, co wywołuje wzdęcia i odbijanie się. Po posiłku wybierz się na spacer.

3. Bez soków i mleka
Na pewien czas odstaw też soki owocowe, bo fruktoza powoduje niestrawność. Podobnie działa mleko, zwłaszcza u osób, które nie trawią laktozy - cukru zawartego w mleku.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: niestrawność | wzdęcia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy