Reklama

Głogowe kuracje pomocne w nerwicy serca

Przyczyną nerwicy serca mogą być zarówno jednorazowe silne przeżycie czy wstrząs, jak i przewlekły stres, który prowadzi do przeciążenia systemu nerwowego. Kołatanie serca, ucisk w klatce piersiowej, uczucie duszności, niepokój i lęk o własne życie to typowe objawy tego zaburzenia. Zdarza się przy tym, że drżą nam ręce, wzrasta ciśnienie krwi, kręci się w głowie. Te dolegliwości złagodzi terapia głogiem.

Na uspokojenie

Głóg reguluje pracę serca i naczyń wieńcowych. Wzmacnia mięsień sercowy przy nadciśnieniu, działa uspokajająco przy nadpobudliwości i bezsenności. Można go też stosować w schorzeniach tarczycy i przy niedomaganiach serca spowodowanych menopauzą. Owoce mają działanie nieco słabsze od kwiatostanów. Najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach, gdy są miękkie i soczyste. Działanie głogu jest powolne, kuracja powinna trwać co najmniej dwa miesiące. Wcześniej skonsultuj się z lekarzem.

Napar z owoców głogu

Dwie łyżeczki owoców zalej szklanką wrzątku, odstaw pod przykryciem na 20 minut. Pij trzy razy dziennie. 

Reklama

Sok z głogu

Dojrzałe owoce umyj, przebierz, obetnij końcówki i usuń pestki. Wrzuć do sokowirówki. Dosłódź według uznania miodem. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki, najlepiej od razu po przyrządzeniu (sok szybko fermentuje). 

Ekstrakt

Trzy łyżki suszonych i rozdrobnionych owoców zalej na noc chłodną wodą. Rano płyn (tzw. nastój) zlej, a owoce zagotuj w małej ilości wody. Odwar dolej do nastoju, wymieszaj. Pij kilka razy w ciągu dnia między posiłkami.

Nalewka

Pół kilograma suszonych owoców głogu wsyp do słoja. Wymieszaj pół litra spirytusu ze 125 ml wody, zalej głóg. Słój nakryj i odstaw na dwa tygodnie. Zlej alkohol. W garnku zagotuj 400 ml wody, dodaj kilka goździków, laskę cynamonu, jedna łyżkę cukru i skórkę otartą z jednej cytryny. Gotuj, aż utworzy się na powierzchni piana. Ściągnij pianę, wlej alkohol do syropu, a potem do słoja. Zamknij, odczekaj trzy dni, przelej do karafki. Pij raz dziennie po 10 ml.  

Wino

Włóż do słoika: pokrojony kawałek imbiru, dwie łyżki cukru trzcinowego, dwie zmielone laski cynamonu. Dorzuć 50 owoców głogu. Zalej 250 ml czerwonego wina. Wymieszaj. Postaw słój w ciemnym miejscu. Po tygodniu przelej do butelki. Pij łyżeczkę dwa razy dziennie lub mały kieliszek raz dziennie. 

Głogowa konfitura

Z pół kilograma głogu usuń pestki, zalej wrzątkiem i ugotuj. Owoce przełóż do zimnej wody, a do wywaru dosyp pół kilograma cukru. Dorzuć owoce i gotuj 10 minut. Odstaw na noc. Znów zagotuj, redukując płyn. Gdy owoce się zeszklą, przełóż do słoików.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: nerwica
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy