Reklama

Jak przetrwać pylenie roślin?

​Zaczęło się - wszechobecne kichanie, kasłanie i łzawienie oczu. Jak sobie pomóc, zanim zasięgniesz rady alergologa?

Aby uniknąć przykrych objawów, należy przede wszystkim ograniczyć ekspozycję na alergen. 

Kiedy pylą "zakazane" drzewa i trawy, zamykaj okna, unikaj spacerów po parku, lesie czy łące. Po przyjściu do domu najlepiej weź prysznic, a przynajmniej umyj odkryte części ciała.

Zainwestuj w oczyszczacz powietrza - taki sam, który zimą ratuje nas przed smogiem. Wiosną i latem oczyszcza powietrze z kurzu oraz alergenów.

Nie przynoś do domu kwiatów polnych i traw oraz np. gałązek brzozy. Nie zostawiaj ubrania noszonego poza domem na noc w pokoju, w którym śpisz.

Reklama

Masz w domu psa? Często go kąp, bo on też przynosi na sierści mnóstwo pyłków. Wybieraj się na spacer po deszczu - przez 30-50 minut. powietrze jest wolne od pyłków. 

Wspieraj się środkami łagodzącymi - w aptece bez recepty możesz kupić np. krople do oczu, spray do nosa, doustny preparat wapnia i tabletki przeciwuczuleniowe. 

To często uczula

To często uczulaKiedy
Topolaod połowy marca do połowy maja
Brzozaod kwietnia do połowy maja
Dąbod połowy kwietnia do końca maja
Olchaod lutego do połowy kwietnia
Wierzbaod marca do połowy maja
Babkaod połowy maja do połowy września
Pokrzywaod połowy maja do połowy września
Trawyod połowy maja do końca lipca

>>> Sprawdź na następnej stronie, czego lepiej nie jeść, gdy ma się alergię na pyłki <<<

Dieta alergika

Dodawaj do potraw czosnek i cebulę. Znajduje się w nich naturalna kwercetyna, która działa podobnie jak ta w lekach antyhistaminowych. 

Spożywaj codziennie łyżkę octu jabłkowego i łyżkę miodu zmieszaną z ciepłą wodą. Ocet blokuje działanie histaminy. 

Sięgaj po naturalne probiotyki, np. zakwas z buraków czy jogurty. Pij ciepłe herbatki, jedz zupy - ciepłe płyny rozbijają zatory w drogach oddechowych. 

Uważaj, co jesz!

Nie dość, że rośliny utrudniają alergikom życie, to jeszcze niektóre produkty w połączeniu z uczuleniem zaostrzają objawy. To tzw. alergia krzyżowa. W takich sytuacjach po zjedzeniu krzyżujących się alergenów pojawiają się jeszcze dodatkowe objawy w postaci problemów żołądkowych, niestrawności czy pokrzywki. 

Ważne: jeśli masz alergię krzyżową, unikaj surowych owoców i warzyw. Lubisz jabłka, lepiej je upiecz.

Alergie

Alergia na:Tych produktów unikaj:
Brzozę, olchę, leszczynęJabłka, gruszki, orzechy, banany, kiwi, brzoskwinie, marchew, seler, pomidory, czereśnia, papryka, curry, pieprz, rośliny strączkowe, ziarna sezamu
Bylicę, ambrozjęRumianek, papryka, marchew, czosnek, seler, słonecznik, koperek. Przyprawy: pieprz, curry, cynamon, kolendra, kminek, koper włoski
Pyłki trawOwoce pestkowe, jabłka, orzechy, kiwi, melony, seler, pomidory, buraki, marchew, rośliny strączkowe, ziemniaki, zboża (pszenica, jęczmień, owies, ryż, żyto, kukurydza)

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy