Jak uniknąć zatrucia salmonellą?
Zwykle powoduje je zjedzenie niedogotowanego mięsa oraz spożycie surowych jaj i lodów.
Zakażenie salmonellą może też pojawić się wskutek kontaktu z kałem chorej osoby. Dlatego należy dobrze myć ręce i pamiętać o kilku zasadach.
1. Pałeczki salmonelli giną w temp. 60-65 st. C. Wystarczy produkty dobrze ugotować lub usmażyć.
2. Nóż i deskę, które służą do przygotowania surowego mięsa dokładnie umyj i wyparz. Drewniane deski mogą być siedliskiem pałeczek salmonelli.
3. Mięso i jajka trzymaj w lodówce tak, by nie miały styczności z innymi produktami. Zanim rozbijesz jajko, włóż je na 10 sekund do wrzątku.
4. Nie zamrażaj ponownie wcześniej rozmrożonego mięsa, ryb czy lodów (roztopione lody ze sklepu należy od razu zjeść).
✖ W upalne dni powstrzymaj się od smakowania tortów i ciastek z kremem.
✖ Lepiej też nie kupuj sałatek z majonezem w garmażerkach.
Zobacz także: