Reklama

Jaki miód wybrać?

Każdy jego gatunek to przede wszystkim źródło cukrów, które błyskawicznie trafiają do krwi, odżywiając cały organizm.

To także wielowitaminowa pigułka, w której są witaminy C, A i z grupy B oraz ponad 30 składników mineralnych. Miód przechowywany w ciemnym, suchym i chłodnym pomieszczeniu zachowuje swe właściwości nawet przez trzy lata. Po 3-4 miesiącach od zebrania powinien się skrystalizować. Trzymany w lodówce przechodzi w formę stałą jeszcze szybciej.

Uwaga! Jeśli miód jest płynny dużo dłużej, może być zafałszowany.

Medycyna naturalna zaleca miód przy różnych schorzeniach. Każdy rodzaj: spadziowy, lipowy, akacjowy lub rzepakowy będzie dobry przy innej dolegliwości.

Reklama

Spadziowy

Zawiera dużo składników mineralnych, w tym czterokrotnie więcej żelaza niż inne miody. Dzięki temu wzmacnia organizm. Warto go polecić rekonwalescentom, osobom cierpiącym na niedokrwistość oraz żyjącym w pośpiechu i stresie.

Lipowy

Ten rodzaj miodu, o lekko gorzkawym posmaku, to naturalny antybiotyk. Zawiera dużo inhibiny. Substancja ta działa bakteriobójczo, niszcząc zwłaszcza drobnoustroje, które atakują błony śluzowe nosa i gardła. Miód lipowy ma stwierdzone działanie przeciwgorączkowe oraz wykrztuśne. Jest szczególnie zalecany przy częstych infekcjach górnych dróg oddechowych.

Akacjowy

To najsłodszy ze wszystkich miodów, dlatego jest świetnym zamiennikiem cukru i słodyczy. Dobry dla niejadków, bo poprawia apetyt, a przy tym wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Wskazany też dla osób aktywnych fizycznie, bo dostarcza energii potrzebnej do pracy mięśni.

Rzepakowy

Wzmacnia serce, zawiera bowiem acetylocholinę, potas i magnez, które wspomagają pracę tego organu. Ten gatunek miodu warto polecić szczególnie osobom zagrożonym chorobami serca i układu krążenia.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy