Reklama
Jedz na zdrowie - dieta zasadotwórcza

Co jeść, by odkwasić organizm

Jeśli masz problem z trawieniem, stawami, chorujesz na nowotwór, rozważ zwiększenie w jadłospisie ilości produktów alkalizujących. Dzięki temu możesz uzyskać poprawę samopoczucia. Ogranicz mięso i wędliny, produkty z białej mąki, a także zakwaszające organizm, cukier, sól, kawę, czarną herbatę.

Najważniejsze zasady diety

Warzywa najważniejsze

Zasadotwórczo działają: cukinia, bakłażan, dynia, sałata, szpinak (surowy), buraki, marchew, pomidory, ogórek, fasolka szparagowa. Jedz warzywa kilka razy dziennie.

Owocowe odkwaszanie

Szczególnie silne działanie alkalizujące mają: arbuz, kiwi, ananas, cytryna, w mniejszym stopniu - maliny i truskawki. Warto również pałaszować suszone daktyle, figi, rodzynki.

Co do picia?

Jeśli lubisz herbatę, pij zieloną. Dozwolone są też soki owocowe (bez cukru), np. z grejpfruta, winogron. Unikaj mocnych alkoholi, delektuj się winem wytrawnym.

Reklama

Kasze i chleb - na nie uważaj

Zakwaszają organizm: kasza jęczmienna, kuskus, płatki zbożowe, żytnie pieczywo, chleb pełnoziarnisty. Zalecane są natomiast przetwory z mąki orkiszowej i kasza jaglana.

Na Żywo 23/2014

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy