Reklama

Kalarepa nie dla osób z chorą tarczycą?

"Niedawno zjadłam kalarepę i stała mi ona w żołądku kilka dni. Czy to prawda, że nie powinny jej jeść osoby z chorobami tarczycy?", pyta pani Iwona z Białegostoku. Na pytanie czytelniczki odpowiada ekspert, dr Elżbieta Sandzewicz.

Choć kalarepa jest jednym z najzdrowszych warzyw, nie każdy może włączyć ją do swojej diety.

Rzeczywiście spożywanie jej w nadmiarze jest niewskazane w niedoczynności tarczycy. Warzywo to zawiera związki działające wolotwórczo, a to może pogarszać samopoczucie. Poza tym kalarepa zawiera dużo błonnika i włókien, co u osób szczególnie wrażliwych może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego - na przykład wzdęcia lub zaparcia.

Jeżeli nie można jeść jej na surowo, proszę ugotować ją na parze. To sprawi, że będzie lżej strawna.

Reklama



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy