Reklama

​Kolorowa dieta

Warzywa i owoce można podzielić na pięć grup kolorystycznych. Każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i dostarcza innych cennych składników. Najlepsze efekty dla zdrowia przynosi natomiast łączenie ich ze sobą w jednym posiłku.

- Czerwone warzywa i owoce (pomidory, jabłka, buraki, maliny, truskawki, czerwona papryka czy granat) to bogate źródło antocyjanów, a przede wszystkim likopenu. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który korzystnie wpływa na pracę serca i pomaga walczyć z niektórymi nowotworami - opowiada dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska.

Grupa zielona, czyli wszystkie liściaste warzywa, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi są źródłem roślinnego żelaza, witamin A, E, C i K. To również bogactwo kwasu foliowego. - Fioletowe bakłażany, czarne porzeczki, jagody i winogrona to prawdziwa bomba antynowotworowa. Swoją niezwykle intensywną barwę zawdzięczają antocyjanom, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami w naszym ciele - opowiada dietetyczka.

Reklama

Czwarta grupa to warzywa i owoce w kolorach żółtym i pomarańczowym, czyli dynia, marchewka, kukurydza, melon, pomarańcze, banany, cytryny czy brzoskwinie. - Dostarczają nam betakarotenu, który dba o nasz wzrok oraz skórę, pomaga pięknie się opalać oraz odmładza nasz wygląd. Ponadto to wspaniałe źródło królewskiej witaminy C, która zarządza naszą odpornością - mówi Agata Ziemnicka-Łaska.

Na koniec grupa biała - wcale nie tak nudna, jak mogłoby się wydawać - Znajdziemy tu czosnek, cebulę, por, cykorię czy kapustę. Dzięki allicynie działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, chronią nasze serca oraz naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu - dodaje ekspert.

Zamiast dodawać, mnóż

Spożywając tylko jedną lub niewielką grupę warzyw i owoców, korzystasz tylko z niewielkiego procenta ich prozdrowotnych właściwości. Natomiast jeżeli jesz różnorodnie, czyli kolorowo, składniki zawarte w warzywach i owocach działają na zasadzie synergii. - Dobroczynne substancje współpracując ze sobą, zwiększają swoje działanie, a my każdego dnia wypłacamy sobie zysk w postaci młodego wyglądu i zdrowia. Dlatego trzeba mieszać, mieszać, mieszać. Bez umiaru. Czyli nie dwa, trzy warzywa w różnych kolorach, ale cztery, pięć, sześć, siedem. Im bardziej kolorowo, tym lepiej - przekonuje Agata Ziemnicka-Łaska.

Kolorowe soki i koktajle

A jak przygotowywać dania, by było nie tylko zdrowo i kolorowo, ale również smacznie? Doskonałym pomysłem jest przyrządzanie domowych soków i koktajli. Wyciskając z warzyw i owoców sok lub przygotowując koktajl, serwujesz warzywa i owoce w wygodnej i przystępnej dla organizmu formie.

Do przygotowywania zdrowych soków szczególnie nadaje się wyciskarka wolnoobrotowa, dzięki której wyciśniesz sok zarówno z twardych składników, jak i miękkich owoców i warzyw. Dodatkowo, technologia MicroMasticating zastosowana w wyciskarkach Philips Avance pozwala wycisnąć do 90 proc. owoców.

Jeśli wolisz gęste koktajle i smoothie, wypróbuj blender kielichowy, np. nowość Philips Innergizer HR3868, który uwalnia aż 97 proc. składników odżywczych ze środka komórek warzyw i owoców, dzięki czemu są one łatwiej przyswajalne.

Materiał przygotowany we współpracy z firmą Philips.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy