Reklama

Kuracje z tarniny

​Tarnina to ciernisty krzew z gatunku śliw rosnący na obrzeżach lasów. Zimą możemy zbierać jego niebiesko-czarne, oszronione owoce.

Kwiaty i owoce

Ich cierpki, kwaśny smak to zasługa garbników, flawonoidów, antocyjanów i kwasów organicznych. Owoce zawierają też sporo witaminy C. Działanie śliwy tarniny powoduje zwiększenie ogólnej odporności organizmu. Surowcem leczniczym są też kwiaty tarniny - o tej porze roku możemy je kupić jedynie w aptece (ok. 6 zł/25 g). Łagodzą stany zapalne nerek, pęcherza moczowego i cewki moczowej. Obecne w owocach i kwiatach tarniny związki (zwłaszcza antocyjany) mają udowodnione działanie redukujące rozwój miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego. 

Reklama

Napar z kwiatów. 4 łyżki kwiatów zalej 1-2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 20 minut. Przecedź. Pij 3 do 4 razy dziennie po 150-200 ml przy skąpomoczu, zapaleniu nerek i dróg moczowych, kamicy moczowej. 

Herbatka z suszonych owoców. 1 łyżeczkę owoców zalej szklanką wrzątku i gotuj przez 3 minuty na bardzo małym ogniu. Przykryj, odstaw na 10-15 minut. Wypijaj 1-2 szklanki dziennie podczas leczenia chorób nerek i pęcherza. Uwaga, tarninowa herbatka pomaga też przy zapaleniu migdałków, krtani oraz bólu gardła. 

Sok z tarniny. Przebrane i umyte owoce tarniny wyciśnij w sokowirówce. Możesz je lekko dosłodzić. Wypij od razu. Jeśli zrobisz więcej soku, przechowuj go w lodówce do 48 godzin. Kuracja powinna potrwać 5-7 dni. Uzupełni składniki odżywcze i wzmocni odporność.

Kompot. Przygotuj: 1 kg owoców tarniny, 750 g cukru, 1 cytrynę, 4-5 goździków, kawałek cynamonu, 1/2 l wody. Zagotuj wodę z cukrem i przyprawami, wsyp wypłukane owoce tarniny i gotuj chwilę. Wyjmij przyprawy, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Owoce przełóż do słoiczków i zalej zalewą, w której się gotowały. Pasteryzuj 15 minut. Wypijaj 1/2 szklanki kompotu z suszonych owoców, gdy bolą cię nerki lub pęcherz. 

Nalewka. Przygotuj: 2 kg owoców tarniny, 1,5 kg cukru, 30 dag suszonych śliwek, 1,5 l wódki, sok z cytryny, goździki, cynamon i wanilia według uznania. Owoce tarniny i śliwki ułóż warstwowo w słoju, przesypując cukrem. Odstaw. Gdy zaczną fermentować, zalej alkoholem. Jeśli nie, po 2-3 tygodniach zlej sok i dodaj do niego alkohol, ponownie odstawiając na 2 tygodnie. Również do owoców dodaj alkohol i pozostaw je na 2 tygodnie. Zlej zalewę, odcedzając owoce, i wymieszaj ją z sokiem. Dopraw goździkami, cynamonem, wanilią i sokiem z cytryny. Pij 25 ml raz dziennie na wzmocnienie po chorobie.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy