Reklama

Kwiat, który leczy

Nasturcja.​ Jest wykorzystywana w kuchni i medycynie. Bywa stosowana przy infekcjach pęcherza. Co należy zrobić?

Nasturcja kwitnie od czerwca do pierwszych przymrozków. Ma pikantny, lekko piekący smak, porówny - wany chrzanu, rzeżuchy, czy rzodkiewki oraz bardzo intensywny zapach. Jej płatki i liście nadają się do sałatek, mogą pełnić rolę zamiennika sałaty lub rukoli. 

Pomarańczowe kwiaty i liście zwierają sole mineralne, siarkę, olejki eteryczne oraz błonnik. Oprócz walorów smakowych, posiadają także właściwości lecznicze. Sałatka ze świeżych liści nasturcji w połączeniu z odrobiną oliwy i soku z cytryny, jedzona codziennie, potrafi zwalczyć bakteryjne infekcje dróg moczowych. 

Reklama

Nadziewane twarogiem 

Kwiaty nasturcji pozbaw pręcików. Z twarogu z mleka krowiego albo koziego ulep kulki a do środka włóż oliwkę lub kawałek suszonego pomidora. Ser w tej postaci umieść w kielichu kwiatka, przykrywając masę płatkami. To doskonała przekąska lub dodatek do dania głównego. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy