Lecznicze mikstury z polskiego lnu
Olej lniany łagodzi objawy menopauzy i pomaga, gdy bolą stawy. Siemię jest nieocenione przy zaparciach.
Codziennie jedz 2 łyżki pasty z ciecierzycy z olejem lnianym. Szklankę suchej ciecierzycy zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz cieciorkę i znów zalej zimną wodą. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Odcedź ciecierzycę i odstaw na pół godziny do przestygnięcia. Następnie wrzuć do miksera i dodaj 1/3 szklanki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia. Możesz dodać kilka lisków świeżej szałwii. Wszystko razem zmiksuj na gładką pastę. Przełóż ją do zakręcanego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Po kolacji na 2 godziny przed snem zjadaj 2 łyżki ugotowanej kaszy pęczak, kuskusu lub płatków owsianych wymieszanych z łyżką oleju lnianego. Dla smaku możesz dodać świeżo mielony pieprz, słodką paprykę albo posiekaną natkę pietruszki. Jeśli wolisz, możesz w zamian zjeść łyżkę ziaren siemienia lnianego rozmoczonych przez kwadrans w ciepłej wodzie - dostarczysz tym sposobem dodatkowego błonnika z łusek siemienia, działającego na jelita jak szczotka wymiatająca ich zbędny balast.
Gdy odczuwasz poranną sztywność stawów, codziennie na śniadanie wypijaj łyżkę oleju lnianego.
Możesz z niego przygotować doskonałą leczniczą miksturę (wg Johanny Budwig - znanej twórczyni leczniczych diet) z 4 łyżek twarogu i łyżki oleju. Oba składniki po prostu zmiksuj na gładko i jedz z ziołami na kanapkach albo z miodem i owocami.
Jeśli cierpisz z powodu bólu stawów, przygotuj miksturę z siemienia lnianego, cebuli i ziemniaka. Czubatą łyżkę nasion siemienia lnianego zalej połową szklanki wody i zagotuj na wolnym ogniu przez 15 minut aż powstanie kisiel. W tym czasie zetrzyj na tarce wyszorowanego ziemniaka wraz ze skórką i obraną cebulę. Wymieszaj składniki, odsącz nadmiar wody, wyłóż na lnianą ściereczkę i obłóż bolący staw, owijając kompres folią spożywczą. Pozostaw na noc. Powtarzaj zabieg przez 5 dni z rzędu. Mikstura zawiera substancje przeciwzapalne, kojące i wyciągające opuchliznę.
Co robić, by nie tracił swoich leczniczych właściwości?
Jedz go wyłącznie na zimno. Podczas ogrzewania powstają nadtlenki, które zamiast opóźniać, przyspieszają postęp miażdżycy.
Olej lniany zachowuje świeżość do 2 miesięcy od dnia produkcji i 3-4 tygodnie od otwarcia butelki. Przechowuj go w lodówce albo w chłodnym miejscu, gdzie panuje temperatura nie wyższa niż 10˚C, w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła - inaczej szybko się utleni i straci swoją wartość.
Olej lniany to bardzo dobre źródło lignanów - hormonów roślinnych łagodzących dolegliwości menopauzy.
Zawiera też sporo kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Rozluźnia zawartość jelit, zapobiegając zaparciom.
Dzięki kwasowi oleinowemu hamuje procesy zapalne kości i chrząstek łagodząc bóle stawów.