Reklama

Mąką można leczyć

​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

Mąka powstanie, gdy rozdrobnisz różne orzechy, migdały, jadalne kasztany, nasiona roślin strączkowych, np. ciecierzycy. Dlatego możesz wybrać najlepszą mąkę dla siebie! Taką, która będzie nie tylko świetnie smakowała w ciastach czy naleśnikach, ale także pomoże ci poprawić stan twojego zdrowia. Sprawdź, jaka będzie najlepsza dla ciebie. 

Na anemię? Mąka kukurydziana

Zawiera sporo żelaza. Gdy jest go za mało, możesz mieć niedokrwistość. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Ma za to sporo witaminy B1, B6, folianów, jest dobrym źródłem magnezu  i cynku. Z mąki kukurydzianej można przygotować tortille. Wymieszaj 3 szklanki mąki kukurydzianej, 2 szklanki wody, łyżkę oleju oraz sól. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę, rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj z niego koła o średnicy 20 cm. Rzucaj je na bardzo gorącą, suchą patelnię i opiekaj  z każdej strony na złoto.

Reklama

Na cukrzycę? Mąka gryczana

Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Nie zawiera glutenu. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, mąka gryczana poprawia trawienie, wspomaga regenerację mięśni. Pozytywnie wpływa także na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Można ją zrobić w domu, wystarczy zemleć drobniutko kaszę gryczaną. Z mąki gryczanej można robić np. naleśniki. Warto wówczas dodać nieco sody lub piwa - będą bardziej puszyste. 

Na odporność? Mąka z płaskurki 

Płaskurka zawiera gluten, jest odmianą pszenicy, do której jako pierwsi przekonali się mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Badania polskich historyków dowodzą, że to właśnie uprawa płaskurki zapoczątkowała rozwój rolnictwa na terenie dzisiejszej Polski. Ta mąka ze starożytnej pszenicy zawiera przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy, którego składnikiem są między innymi beta-glukany naturalnie wzmacniające odporność. Z mąki można piec chleb, kosztuje ok. 6 zł  (w sklepach ze zdrową żywnością).

Na depresję? Mąka orkiszowa 


Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B - ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Odpowiada on za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia), a jego niedobory powodują spadek energii oraz gorsze samopoczucie, a nawet depresję. Mąkę orkiszową można stosować do wypieku chleba, ciast, do naleśników itp. Nie mogą jej jeść osoby na diecie bezglutenowej.

Na serce? Mąka ryżowa

Jest niezwykle delikatna, można ją zrobić samemu, najlepiej z brązowego ryżu. Wystarczy go zemleć. Zawiera sporo potasu, który reguluje pracę serca. Obniża też poziom cholesterolu.  Z mąki ryżowej zrobisz doskonały makaron. 

Na menopauzę? Mąka sojowa

Nie zawiera glutenu. Powstanie, jeśli zmielisz ziarna soi. W sklepie można kupić mąkę sojową pełnotłustą i odtłuszczoną. Ma bardzo dużo białka, zawiera także izoflawony, czyli substancje podobne do żeńskich hormonów. Dlatego pomaga łagodzić dolegliwości towarzyszące przekwitaniu, takie jak uderzenia gorąca czy nocne poty. Mąki sojowej używa się głównie jako zagęszczacza do past, sosów, zup i farszów, może zastąpić jajka, np. w kotletach wegańskich.  

Na alergię? Mąka z amarantusa

Nie zawiera glutenu, ma sporo białka i nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka z amarantusa działa antyhistaminowo, czyli łagodzi reakcje organizmu na alergen. Polecana jest więc wszystkim osobom, które mają skłonności do alergii, nie tylko pokarmowej, ale także wziewnej (np. na pyłki). Mąkę amarantusową najlepiej mieszać z innymi mąkami. Nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków, a także przygotowywania naleśników czy racuchów.

Zobacz także: 






Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama