Reklama

Mikstury na poprawę odporności

Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować nalewki, syropy i soki, które rozgrzewają oraz dodają energii. Jeśli nie chcesz chorować, zacznij je stosować jak najszybciej.

Nalewka z aronii. Umyj kilogram owoców. Zalej litrem wody i zagotuj. Odstaw na noc. Rano ponownie zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj sok z pięciu cytryn oraz 1/2 kg cukru. Składniki wymieszaj i przecedź. Do czystego soku dodaj litr wódki. Nalewkę rozlej do mniejszych butelek. Odstaw na cztery tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie jest już gotowa do spożycia. Stosowanie: pij po kieliszeczku wieczorem, przez trzy tygodnie.

Nalewka z żurawiny. Kilogram owoców opłucz i osusz. Włóż na 24 godziny do zamrażalnika (usuniesz jej gorzki smak). Następnie przesyp żurawinę do słoja i rozgnieć, aby puściła sok. Zalej ją 1/2 litra wódki i odstaw na trzy tygodnie. Potem odlej wódkę z sokiem do butelki, a owoce włóż z powrotem do słoja. Zasyp je dwoma szklankami cukru i znów odstaw na trzy tygodnie. Po tym czasie odcedź sok z owoców i połącz go z wódką, która została wcześniej odlana. Owoce możesz wyrzucić. Stosowanie: pij po kieliszeczku wieczorem, przez trzy tygodnie. 

Reklama

Syrop z imbiru. Trzy cytryny sparz wrzątkiem, umyj i pokrój je na plasterki. Na tarce zetrzyj świeży, około siedmiocentymetrowy korzeń imbiru. Do wyparzonego słoika wlej dwie łyżki miodu i włóż cztery plasterki cytryny i łyżkę startego imbiru. Powtarzaj aż do wypełnienia słoja. Na koniec zalej wszystko miodem. Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Po 24 godzinach syrop jest gotowy. Stosowanie: łyżeczkę syropu zażywaj trzy razy dziennie. Imbir to przyprawa, która może zastąpić lek. Rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze oraz wirusowe. Pomaga szybko pozbyć się kaszlu oraz kataru. Dzięki niemu choroba trwa krócej. 

Sok z dzikiej róży. Możesz kupić gotowy lub zrobić go sama. Obierz i umyj 10 dag owoców. W garnku zagotuj 300 ml wody z trzema łyżkami cukru. Wrzuć owoce róży i gotuj ok. 15 minut. Wystudź i wstaw do lodówki. Następnego dnia przecedź, a owoce przeciśnij przez gazę. Sok przelej do słoika. Stosowanie: w okresie jesienno-zimowym codziennie dodawaj go do herbaty. Dzika róża przeciwdziała grypie i przeziębieniu, obniża ciśnienie krwi. To zasługa dużej zawartości witaminy C (ok. 500 - 700 mg w 100 g) - więcej niż w cytrusach.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: nalewki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy