Reklama

Nerki w ogniu infekcji

​By filtrowały jak trzeba i oczyszczały organizm z tego, co go truje, wystarcza... 3/4 jednej nerki! Dlatego bardzo trudno dostrzec, że zaczynają chorować.

Szwankujące nerki nie dają objawów na tyle silnych, że skłaniają do wizyty u lekarza. Trzeba być wyczulonym na sygnały świadczące o chorobie.

Co może być oznaką zapalenia nerek? 

Masz podwyższone ciśnienie krwi (może się pojawić ból głowy lub krwawienie z nosa). Twoje oczy są podpuchnięte, zwłaszcza z rana. Puchną ci dłonie i  stopy, masz obrzęki wokół kostek. Nocą oddajesz więcej moczu. Jesteś ciągle zmęczona i niedospana (m.in. przez konieczność nocnych wycieczek do toalety). Cierpisz z powodu trudności w oddawaniu moczu. Twój mocz zmienił wygląd, stał się bardziej mętny, ciemniejszy albo zaczął się pienić.

Reklama

Gdy choroba się rozwinie 

Produkujesz coraz więcej moczu. To znak, że nie usuwasz toksyn z organizmu, lecz pozbawiasz go wody, a to zwiększa pragnienie - pijesz coraz więcej płynów. Twój mocz może być podbarwiony krwią -  różowawy albo brązowawy. Jesteś coraz słabsza, bo we krwi zaczyna brakować czerwonych krwinek. Pojawia się również duszność, nasilająca się przez płyn przesiąkający do płuc. Swędzi cię skóra, drażniona przez zbierające się pod nią toksyny, których nerki nie usuwają. Czasami pojawia się czerwona, plamista wysypka.

Jak chronić nerki przed chorobą? 

Trzymaj się zdrowej diety - jedz dużo warzyw i owoców, a do tego bardziej umiarkowane ilości dobrej jakości białka. Wysypiaj się porządnie! Regularne wykonuj dowolne ćwiczenia poprawiające kondycję. Pij przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie (zwiększ ilość przy dużym wysiłku i gdy jest gorąco). Unikaj osób chorych na anginę - paciorkowce atakują nerki.

W jaki sposób można wspomóc leczenie?

Jeśli zachorujesz, musisz przejść na oszczędzającą nerki dietę ubogą w sól (nie dosalaj dań na talerzu!), białko, tłuszcze, fosfor i potas (nie przesadzać z jedzeniem np. bananów i pomidorów, które zawierają dużo potasu). Jeśli twoje zapalenie nerek ma łatwą do wyleczenia przyczynę, w okresie terapii zrezygnuj z jedzenia mięsa i ryb. Gdy twoja choroba jest przewlekła, staraj się jeść tylko produkty zawierające najwyższej jakości białko - ale pamiętaj, wystarczy go ok. 150 gram dziennie! Wskazany jest chudy nabiał, nietłuste białe mięso i rośliny strączkowe. Dobrze zrobią ci orzechy i tłuszcze roślinne - olej rzepakowy i słonecznikowy, oliwa z oliwek. Zrezygnuj z jedzenia posiłków na mieście i gotowych do odgrzania - zazwyczaj zawierają dużo soli - a także z żywności konserwowanej (z puszek).  

Wizyta u lekarza

Najczęściej kłopoty z nerkami wychodzą przy okazji rutynowych badań, dlatego wykonuj je raz do roku. O regularnych badaniach powinny pamiętać szczególnie osoby starsze, otyłe, mające wysokie ciśnienie krwi lub podwyższony cholesterol, a także palacze papierosów. Podstawowe badanie moczu wykrywa podwyższony poziom mocznika i kreatyniny. Dodatkowe testy pozwolą rozpoznać przyczynę twoich problemów. Pomogą ci także badania obrazowe (RTG, USG, tomografia lub rezonans magnetyczny) oraz specjalistyczne badania sprawdzające czynność nerek; niekiedy konieczna może być biopsja. Lekarz przepisze ci leki zwalczające przyczynę problemu, np. antybiotyki lub łagodzące objawy: obniżające ciśnienie krwi, moczopędne.

Zobacz także: 




Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: nerki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy