Niekorzystne związki
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie są duety, których należy unikać? Niezdrowe duety, zaszkodzą ci jednak tylko wtedy, gdy będą stałą pozycją w diecie. Sprawdź jakie połączenia nie wyjdą ci na zdrowie.
Jednym z najczęstszych niekorzystnych połączeń jest surowy ogórek z pomidorem. Ogórek zawiera bowiem enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C występującą w pomidorach. Do sałatek z tym ostatnim dodawaj więc lepiej ogórki kiszone. Drugim nie najlepszym duetem jest twarożek z pomidorem. Jeśli jemy go zbyt często, możemy nabawić się choroby stawów. Zawarte w pomidorze kwasy (m.in. jabłkowy i cytrynowy) łączą się z wapniem, tworząc nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, wywołując stany zapalne oraz bóle. Do twarożku dodawaj zamiast pomidora rzodkiewkę, czosnek lub szczypiorek.
Dla stawów niekorzystne jest także smażenie ryb na oleju słonecznikowym. Jest on źródłem kwasów tłuszczowych omega- 6, które jednak blokują działanie występujących w rybach kwasów omega-3. Unikaj także łączenia ryb z tzw. warzywami krzyżowymi - kalafiorem, brukselką i brokułami. Zawierają one goitrogen. Substancja ta utrudnia przyswajanie jodu, którego wspaniałym źródłem są ryby.
Wykwintny posiłek kojarzy się zazwyczaj z lampką wina. Zgodnie z zasadami do czerwonego mięsa (wołowiny) serwujemy wino czerwone. Tymczasem to połączenie także nie jest najszczęśliwsze. Wprawdzie wołowina jest bogata w cenne dla zdrowia żelazo, ale garbniki zawarte w winie utrudniają jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Jeśli ten duet często gości na Twoim stole, możesz nabawić się anemii.
JBJ
Tele Tydzień 6/2011