Reklama

Obniż ciśnienie krwi roślinami

​Nadciśnienie to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych. Dla pacjenta taka diagnoza oznacza przyjmowanie leków do końca życia. Czy jest sposób, by ograniczyć farmakoterapię, a z czasem zupełnie ją odstawić? Tak! Warto sięgnąć po zioła.

Zwłaszcza że wiele z  nich, oprócz tego, że reguluje ciśnienie, pomaga też zwalczyć inne choroby układu krążenia.

Liście chroniące przed chorobą

Jedną z takich roślin jest głóg. Jego kwiaty i liście zawierają fitosterole, garbniki oraz witaminy C i B, które poprawiają pracę serca w taki sposób, że zwiększa się siła jego skurczów, za to maleje ich częstotliwość. Dzięki temu spada ciśnienie skurczowe. Aby skorzystać z uzdrawiającej mocy tej rośliny, pij odwar. Łyżeczkę rozdrobnionych kwiatów lub liści głogu wsyp do rondla, zalej szklanką wody, przykryj, gotuj przez kwadrans. Kiedy płyn przestygnie, przecedź go i wypij od razu. Powtarzaj dwa razy na dobę. 

Reklama

Przy nadciśnieniu wskazane są też liście miłorzębu japońskiego (czyli słynnego ginkgo biloba). Są bowiem bogate we flawonoidy, które działają uszczelniająco na ścianki układu krwionośnego oraz hamują tworzenie się zakrzepów. To wspomaga regulowanie ciśnienia krwi, a także zapobiega miażdżycy.

Suszone liście miłorzębu są dostępne w aptekach i sklepach zielarskich, można je też zbierać samemu (jesienią, kiedy żółkną i zaczynają opadać). Są idealne do przygotowywania herbatek. Ale można zastosować też inne formy terapii. Zielarze polecają nalewkę z gingko biloba. Jak ją przygotować? Szklankę suszu należy zalać litrem spirytusu i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlej płyn, zażywaj po jednej łyżeczce dwa razy na dobę.

Można też przygotować ziołomiód: do 250 ml płynnego miodu gryczanego lub rzepakowego dodaj dwie łyżki zmielonego na pył suszu z liści miłorzębu - jedz dwa razy dziennie po łyżeczce.

Podobnie można przyrządzić ziołomiód z konwalią majową. Ta roślina w dużych ilościach jest trująca, ale w niewielkich wzmacnia siłę serca i spowalnia jego pracę. Takie działanie zapewnia duża dawka glikozydów. Wymieszaj 250 g miodu z jedną łyżką suszonych, zmielonych liści (nie kwiatów!) konwalii. Jedź łyżeczkę przed posiłkiem, raz dziennie.

Palą i poprawiają krążenie

Możesz też wesprzeć serce przyprawiając dania cynamonem (utrudnia osadzanie się tłuszczu na ściankach tętnic, zapobiegając chorobie wieńcowej), pieprzem cayenne (zawiera kapsaicynę, która rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie) lub kurkumą (obniża ciśnienie).

Agnieszka Pacuła

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy