Reklama

Odciążyć wątrobę

Przetwarza wszystko, co zjadamy i wypijamy. Gdy zawiedzie, zaczynają się problemy z trawieniem, wchłanianiem leków i substancji odżywczych. Jak tego uniknąć?

Zdrowa dieta to podstawa. Tylko dzięki niej organizm utrzymuje równowagę energetyczną i metaboliczną. Ponad połowę spożywanego białka powinno stanowić białko zwierzęce, tj. mięso drobiowe, produkty mleczne i ryby. Należy ograniczać czerwone mięso i tłuste wędliny. Ważna jest odpowiednia obróbka kulinarna potraw - najlepiej je gotować, dusić bez tłuszczu i piec w folii. Osoby z chorą wątrobą powinny unikać potraw smażonych, pieczonych na tłuszczu, grillowanych.

Używki nie służą wątrobie. Alkohol jest dla niej szczególnie groźny, może prowadzić do poważnych chorób, np. marskości. Także mocną kawę, herbatę i kakao warto spożywać w umiarkowanych ilościach.

Reklama

Nawet przy braku objawów regularnie badaj wątrobę. Przy okazji badań okresowych poproś lekarza o skierowanie na testy bilirubiny i enzymów wątrobowych oraz markerów wirusowego zapalenia wątroby typu B i C. W przypadku dolegliwości bólowych w prawym podżebrzu, braku apetytu, zaburzeń trawienia, trzeba niezwłocznie udać się do lekarza.

SHOW 12/2015

Show
Dowiedz się więcej na temat: wątroba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy