Reklama

Olej ryżowy

Spróbuj z korzyścią dla własnego zdrowia.

Olej ryżowy otrzymywany jest w procesie ekstrakcji otrąb ryżowych. Popularny w kuchniach azjatyckich, w Tajlandii, Chinach, Japonii, coraz częściej trafia do naszych sklepów. Uważany jest za jeden ze zdrowszych olejów.

W jego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3 i -6, które obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a więc ryzyko miażdżycy i zawału. W oleju ryżowym znajduje się także gamma oryzanol, który niszczy wolne rodniki i powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia się i łagodzi objawy klimakterium.

Reklama

Oprócz tego olej ryżowy jest bogatym źródłem witaminy E, enzymów i fitosteroli regulujących gospodarkę wodną skóry, regenerujących włókna kolagenu i elastyny. W kuchni doceniany ze względu na wysoką temperaturę dymienia, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy