Reklama

Opryszczka - powstrzymaj ją

​Nie pozbędziesz się wirusa, który ją wywołuje, ale możesz kontrolować jego aktywność. Jedz to, czego on nie lubi, naucz się rozładowywać stres i wzmocnij odporność.

Koniecznie uwzględnij w diecie

Aby nie dopuścić do pojawienia się swędzących pęcherzyków, sięgaj po: 

- algi morskie - niszczą wirusy typu herpes, które oprócz opryszczki wywołują półpasiec i ospę wietrzną. Algi możesz dodawać do sałatek i koktajli. Łyżeczka suszonych sproszkowanych wodorostów dziennie powinna uchronić cię przed nawrotami opryszczki;

- produkty z lizyną - jest to aminokwas, który hamuje aktywność wirusa. Najwięcej lizyny znajduje się w roślinach strączkowych - soi, fasoli, grochu, w żółtkach jaj, serach typu parmezan i cheddar oraz w mięsie. Dwa razy w tygodniu zjedz posiłek złożony z tych produktów;

Reklama

- orzechy i pestki dyni - wprawdzie orzechy zawierają argininę, która karmi wirusa opryszczki, ale mają też dużo cynku i selenu, zwłaszcza brazylijskie. Cynk przyspiesza gojenie pęcherzyków, a selen chroni przed wirusem wywołującym opryszczkę. Pestki dyni również są bardzo bogate w cynk. Jedz przynajmniej kilkanaście dziennie;

- owoce oraz warzywa kapustne - są skarbnicą witaminy C zwalczającej wirusy. W kapustnych (brokułach, brukselce) znajdziesz też cenne mikroelementy - wapń, fosfor, żelazo, które wzmacniają odporność. Jedz je minimum dwa razy w tygodniu.

Wypróbuj

Cebula - kilka razy dziennie smaruj pęcherzyki jej sokiem. Działa równie skutecznie jak maść na opryszczkę. 

Olej kokosowy - zawiera kwas laurowy, który skutecznie niszczy wirusy. Nakładaj cienką warstwę na zmiany. 

Mleko - zawiera dużo lizyny, aminokwasu, który hamuje rozwój wirusa opryszczki. Smaruj nim pęcherzyki kilka razy dziennie.

Nie karm wirusa

Niektóre składniki pożywienia uaktywniają go. Są to głównie produkty bogate w argininę: orzechy, czekolada, kakao. Nie rezygnuj z nich, bo są bardzo zdrowe. Jedz je jednak w małych ilościach, np. 1-2 orzechy, kostkę czekolady lub napój z łyżeczki kakao dziennie. 

Dostarcz witaminy D

Zwłaszcza B2 i B7. Obydwie chronią przed nawrotami opryszczki i przyspieszają gojenie się zmian na skórze i w jamie ustnej. Witaminę B2 (ryboflawinę) znajdziesz m.in. w przetworach mlecznych, żółtkach jaj, grochu, fasoli, nasionach słonecznika, drożdżach oraz grzybach (boczniakach, pieczarkach). W B7 (biotynę) obfitują produkty pełnoziarniste, a także jajka, pomidory, marchew i szpinak. Dzienną dawkę obu witamin zapewni ci np.: jajko, porcja szpinaku, plasterek żółtego sera oraz garść nasion słonecznika na przekąskę.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy