Reklama

Pasta z orzechów na lepszą pamięć

​Jeśli zauważyłaś, że ostatnio ciągle o czymś zapominasz, jedz orzechy włoskie bogate w kwas omega-3. Przygotuj z nich pastę do chleba.

Działanie 

Naukowo udowodniono, że kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na pracę mózgu. Niektóre badania wykazują nawet, że osoby starsze, które spożywają większe ilości kwasów omega-3, mają lepszą pamięć i koncentrację. Najwięcej tych cennych związków zawierają ryby morskie (np. łosoś, śledź, makrela, sardynki), ale też nasiona chia, siemię lniane, olej rzepakowy i orzechy włoskie. 

Składniki 

Szklanka orzechów włoskich,2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju lnianego, sok wyciśnięty z połowy cytryny. 

Przygotowanie 

Reklama

Orzechy i czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj. Wlej olej i sok z cytryny. Miksuj jeszcze przez chwilę. Odstaw na 2-3 godziny, aby składniki i smaki dobrze się połączyły. Jeśli lubisz słodki smak, możesz dodać odrobinę miodu. Jedz 2 łyżki pasty dziennie, np. jako smarowidło do chleba lub dodatek do porannej owsianki. Przechowuj w słoiku w chłodnym miejscu przez 3-4 tygodnie. 

Ważne! Ponieważ orzechy są dość kaloryczne, należy je jeść w rozsądnych ilościach. Najlepiej jako przekąskę lub dodatek do sałatek. Nie powinno się przekraczać 7-8 sztuk dziennie.  

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy