Reklama

Pięć sprawdzonych sposobów, by wzmocnić wątrobę

Oto pięć najskuteczniejszych sposobów na oczyszczenie wątroby.

1. Woda z cytryną i miętą

Pij wodę z sokiem z połowy cytryny  codziennie na czczo, a potem w ciągu dnia jeszcze 2 szklanki wody z plasterkiem cytryny. Jest ona doskonałym źródłem  nie tylko witaminy C, lecz także z grupy B, beta-karotenu i mikroelementów, które wspomagają wątrobę. Działa żółciopędnie, dzięki czemu wspomaga trawienie tłuszczów.

Zamiast herbaty

Mięta poprawia przepływ żółci z wątroby do pęcherzyka. Zawiera olejki eteryczne, które wspierają rozkład tłuszczów  oraz zwiększają wchłanianie składników odżywczych. Zastosuj kurację - przez miesiąc pij napar z mięty zamiast  herbaty - to usprawni usuwanie toksyn  z organizmu, a także pomoże uniknąć uszkodzeń hepatocytów, czyli  komórek wątroby.

Reklama

2. Czosnek i grejpfruty

Czosnek jest bogaty w allicynę i selen, dzięki czemu wzmacnia wątrobę, aktywizuje oczyszczanie jej z toksyn  i z nadmiaru tłuszczów. Usprawnia trawienie. Co dzień jedz co najmniej jeden ząbek świeżego czosnku.

Najlepsze są czerwone

Zawarte w czerwonych grejpfrutach substancje, w tym charakterystyczne goryczki, wspomagają wytwarzanie enzymów trawiennych i żółci.

Biorą także udział w rozpadzie komórek tłuszczowych. Przez 9 dni wypijaj szklankę soku z grejpfruta zmieszaną z 2 łyżkami oliwy. Możesz też przez miesiąc wypijać na czczo szklankę świeżo wyciśniętego  soku z tego cytrusa.

3. Ostropest plamisty i mniszek lekarski

Ostropest zawiera sylimarynę, która pobudza regenerację jej komórek, hepatocytów i chroni  je przed toksycznymi związkami, działa również żółciopędnie. Pij łyżkę oleju z ostropestu albo zjadaj łyżeczkę jego mielonych ziaren. Kuracja hamuje proces stłuszczenia wątroby i łagodzi skutki zatrucia alkoholowego. 

Popularny, często mylony z mleczem

Łyżeczkę suszu ziela mniszka lekarskiego zalej szklanką wrzątku, odstaw na 20 minut do zaparzenia. Pij na czczo przez 30 dni. Mniszek wzmaga produkcję żółci, udrażnia drogi żółciowe, łagodzi podrażnienia i stany zapalne.

4. Kurkuma i imbir

Co dzień zjadaj 2 szczypty suszonej kurkumy albo pół świeżego korzenia. Zawarta w niej kurkumina wspomaga metabolizm tłuszczów  w wątrobie, reguluje i pobudza procesy regeneracyjne. Stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, które przyspieszają oczyszczanie tego narządu. Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i żółciopędnie, chroni hepatocyty.

Aromatyczny i skuteczny

Zwiększa zużycie kalorii i przyspiesza usuwanie toksycznych substancji z wątroby. Szklanką wrzątku zalej 2 plasterki korzenia świeżego imbiru (albo 1/2 łyżeczki mielonego) i gałązkę rozmarynu. Odstaw na 15 minut do zaparzenia. Pij co drugi dzień 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.

5. Sok z buraków i zielenina

Sok z buraków wspomaga odtruwanie wątroby dzięki białku, które neutralizuje działanie wolnych rodników i chroni przed uszkodzeniami jej komórek. Przez miesiąc pij szklankę świeżego  soku - najlepiej do południa. 

Warzywa krzyżowe

By wątroba łatwiej wydalała nadmiar tłuszczów i metale ciężkie, jedz warzywa krzyżowe: brokuły, kalafior, brukselkę, jarmuż, rukolę. Zawierają silny przeciwutleniacz - izotiocyjanian, który wspomaga oczyszczanie wątroby  i chroni przed nowotworami.

Zobacz również:

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy