Pięć sprawdzonych sposobów na zdrowe jelita
Kiszonki, probiotyki, tapioka, warzywa i cynk - to prosty sposób, by mieć zdrowe jelita.
Jedz ogórki, buraki, paprykę, kabaczki oraz inne kiszone warzywa. Obfitują one w żywe bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium, które wchodzą w skład naturalnej, dobroczynnej flory bakteryjnej jelit.
Gdy boli brzuch - probiotyk z apteki
Jeśli masz częste dolegliwości trawienne, kiszonki nie wystarczą. Przez dwa miesiące lub dłużej stosuj dobry preparat probiotyczny. Kapsułki te zawierają najwięcej szczepów bakterii niezbędnych do prawidłowego trawienia i przyswajania składników odżywczych. Chronią jelita przed atakiem wirusów, bakterii, grzybów, lamblii, sprzyjają odbudowie nabłonka. Uczestniczą w produkcji neuroprzekaźników odpowiedzialnych za chemię mózgu, co zmniejsza ryzyko depresji.
Szare, niepozorne korzenie powinnaś włączyć do jadłospisu, a z pewnością przyniesie to dużo korzyści twoim jelitom. Jak twierdzą eksperci, tapioka jest lekkostrawna, bezglutenowa i zawiera małe ilości białka. Nie uczula i ma sporo błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit. Po spożyciu tworzy w nich coś w rodzaju galaretowatej masy, a jej składniki mają właściwości uszczelniające i chronią przewód pokarmowy przed toksynami i bakteriami.
Jak ją spożywać?
Możesz ugotować pokrojone korzenie z warzywami, zjadać je w sałatce albo przyrządzać rozmaite dania z kaszy czy mąki z tapioki (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością).
Jeśli masz skłonność do wzdęć i biegunek, jedz dużo gotowanych warzyw i owoców, które łatwo strawisz. Powinnaś spożywać je trzy razy dziennie, np. jabłka uduszone z kaszą jaglaną, marchew z groszkiem, kuskusem czy ryżem. A na obiad inne warzywa z chudym mięsem czy rybą (odstaw świeżą cebulę, kapustę, kalafior i czosnek).
Dieta ta dostarczy ci błonnika i tych minerałów, których wchłanianie zostało upośledzone w wyniku złej pracy jelit. Skrapiaj je olejem z rzepaku.
Owoce pod kontrolą
Fruktoza zawarta w gruszkach, śliwkach, nektarynkach, winogronach i innych słodkich owocach często wywołuje nietolerancję, jedz więc te kwaśne.
Inaczej zwana kolostrum, jest pierwszym mlekiem, które wytwarzają krowy po porodzie. Ma niezwykle cenne, wręcz unikalne właściwości odżywcze i lecznicze. Dzięki tzw. interleukinom wzmacnia odporność organizmu. Działa również antybakteryjnie i neutralizuje groźne toksyny.
Dlaczego leczy schorzenia jelit?
Kolostrum pobudza wzrost prawidłowej flory jelitowej i hamuje rozwój stanów zapalnych jelita cienkiego i okrężnicy. Przyspiesza regenerację błony śluzowej. To niezwykle ważne dla osób z przepuszczalnością jelit i towarzyszącą jej nietolerancją czy alergią pokarmową (siara jest w ich przypadku zalecana). W aptece lub dobrej zielarni znajdziesz duży wybór preparatów.
Niedobory tych składników sprzyjają problemom jelitowym, trzeba więc stale je uzupełniać, stosując suplementy o wysokiej biodostępności. Oprócz cynku i witamin D, A, E i C ważna jest też krzemionka wpływająca na gojenie się podrażnionej błony śluzowej jelit. Doskonałym jej źródłem są kasza jaglana i rdest ptasi (zioła pij dwa razy dziennie).
Kwas kaprylowy kontra grzyby
Tę substancję, zalecaną w kandydozie, znajdziesz np. w olejku z dzikiego oregano lub kapsułkach.
Zobacz także: