Reklama

Pigwa lepsza niż cytryna!

Dlaczego ten owoc powinien zagościć w twoim domu w okresie jesienno-zimowym? Sprawdź koniecznie!

Pigwa to owoc, który zawiera dużo witaminy C (15 mg w 100 g, czyli więcej niż cytryna), która to wspomaga wydajność układu odpornościowego i gojenie ran. Witaminy z grupy B w niej zawarte mają działanie krwiotwórcze i chronią przed infekcjami. Z kolei wapń jest budulcem kości, a potas dodatkowo wspomaga układ nerwowy.

Żelazo chroni przed niedokrwistością, a magnez odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Pigwa zawiera sporą ilość polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym, co jest kolejnym atutem.

Reklama

Zawiera najwięcej pektyn z wszystkich owoców

Owoc ten zawiera również pektyny, czyli mieszaninę węglowodanów występująca w ścianach komórkowych wielu roślin, które są niczym innym jak rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem. To on odpowiada za usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. Są one także stosowane w profilaktyce przeciwnowotworowej. Warto wspomnieć, że właśnie owoce pigwy mają największą zawartość pektyn ze wszystkich owoców.

Duża ilość błonnika, również w nasionach,  pobudzają trawienie oraz wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej. Napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności, a także pomoże pozbyć się zgagi i refluksu.  

Dodatkowo pigwa reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi, zapobiega wymiotom, biegunce oraz wzdęciom.

Atuty pigwy wykorzystywane są także w kosmetyce - macerat znajduje zastosowanie w przypadku zmarszczek i hemoroidów, napar z kolei dobrze działa na trądzik.

Lepsza niż cytryna

W przeciwieństwie do cytryny, pigwa jest naszą rodzimą rośliną. Jeśli mamy do wyboru owoce i warzywa z Polski, bez chwili zastanowienia powinniśmy wybierać je zamiast importowanych.

Przepis na sok z pigwy na przeziębienie

Umyj 1 kg owoców pigwy i każdy z nich przekrój na 4 części (nie obierając ich ze skórki). Potem wydrąż pestki i pokój pigwę w cienkie plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie należy zużyć 0,5 kg). Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut. Sok jest gotowy do spożycia.

***Zobacz podobne materiały***

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: pigwa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy