Reklama

Płatki drożdżowe. Z czym to się je?

Są coraz popularniejsze. Do jakich potraw je dodawać?

Sięgają po nie głównie wegetarianie i weganie, bo uzupełniają dietę o białko i witaminy z grupy B. Płatki tworzone są z nieaktywnych drożdży i nie fermentują w przewodzie pokarmowym. Nie zawierają też konserwantów ani cukru. Mają serowo-orzechowy smak. 

Dodawanie ich do potraw wspomaga odporność i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Pomagają również w leczeniu trądziku. Płatki najlepiej sprawdzą się jako tzw. wegański parmezan. 

Zblenduj pięć łyżek płatków drożdżowych (ok. 2,5 zł za 25 g) ze 100 g orzechów nerkowca. Dopraw szczyptą soli i suszonego czosnku. Dodaj jak ser na dowolnie przygotowany makaron.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy