Reklama

Pomidor dobry nie tylko dla diabetyków

W stanie dzikim rośnie w Ameryce Południowej prawdopodobnie już od 8 tys. lat.

Na europejskie stoły trafił po wyprawach Krzysztofa Kolumba, chociaż początkowo uprawiany był jako... roślina ozdobna.

Co zawiera?

Pomidor jest kopalnią składników mineralnych: sodu, magnezu, wapnia, potasu i cynku. Znajdziesz w nim także fosfor, mangan, żelazo, kobalt, fluor, jod i miedź. Zawiera też witaminy A, C, E, K i z grupy B.

Wyjątkowym składnikiem pomidorów jest walczący z nowotworami likopen. Ciekawostką może być fakt, że zawierają również niewielkie ilości nikotyny. Do tej samej rodziny co pomidor, należy także... tytoń.

Dlaczego jest zdrowy?

Pomidor zwiększa naszą odporność, wzmacniając m. in. ściany komórek. Korzystnie wpływaj na układ krwionośny i nerwowy. Na stół powinni go często zapraszać diabetycy, ludzie z chorobami nerek oraz osoby dbające o linię.

Reklama


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | zdrowie | cukrzyca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy